• Temperatura de pe Gliese 12b este de aproximativ 42C, ceea ce înseamnă că ar putea fi locuibilă.
  • Este una dintre puținele planete cunoscute pe care oamenii ar putea teoretic supraviețui.
  • „Planetele mai mici sunt foarte greu de găsit”, a declarat Palethorpe.

Oamenii de știință britanici au descoperit o nouă planetă care ar putea susține viața umană și nu este atât de departe… relativ vorbind, scrie Sky News.

Temperatura de pe Gliese 12b este de aproximativ 42C, ceea ce înseamnă că ar putea fi locuibilă. De fapt, este una dintre puținele planete cunoscute pe care oamenii ar putea teoretic supraviețui.

„Ar fi inconfortabil pentru un om, dar modul în care definim «locuibilitatea» este ca apa lichidă să poată exista la suprafața planetei, ceea ce în acest caz ar putea fi”, spune Larissa Palethorpe de la Universitatea din Edinburgh.

Recomandări

BAJRAMI INTRĂ ÎN ISTORIE
FACEM EDUCAȚIE PARENTALĂ ÎN ȘCOLI?
G7 VREA ARMISTIȚIU GLOBAL ÎN TIMPUL JO 2024
SPANIA INVINGE CROAȚIA LA EURO 2024
ALEGERILE DE LA S1 NU SE REIAU
ISRAELUL ANUNȚĂ O PAUZĂ DE LA LUPTE

Palethorpe și o echipă de oameni de știință din întreaga lume au folosit satelitul Transiting Exoplanet Survey Satellite al NASA, cunoscut sub numele de TESS, pentru a observa planeta care orbitează în jurul stelei sale. A fost nevoie de mai puțin de un an pentru a-i calcula dimensiunea, temperatura și modul în care se mișcă.

„Planetele mai mici sunt foarte greu de găsit”, a declarat Palethorpe. „Vrem să știm mai multe despre planetele de mărimea Pământului pentru a putea înțelege câte alte Pământuri mai există. Detectarea uneia atât de apropiate este foarte interesantă, deoarece ne permite să facem o analiză de urmărire a atmosferei, astfel încât vom putea afla mult mai multe despre ea.”

Gliese 12b este relativ aproape în spațiu, la doar 40 de ani lumină distanță. Cu toate acestea, cea mai rapidă navă spațială ar avea nevoie de aproximativ 300.000 de ani pentru a ajunge acolo în prezent, potrivit doamnei Palethorpe.

„Lumina pe care o vedem acum este de acum 40 de ani – atât timp i-a luat să ajungă la noi, aici, pe Pământ”, a declarat profesorul Thomas Wilson de la Warwick, implicat în descoperire.

„Planete precum Gliese 12b sunt puține și îndepărtate între ele, așa că faptul că putem examina una atât de îndeaproape și să aflăm despre atmosfera și temperatura ei este foarte rar”.

Citește și