• Candidații la șefia Comisiei Europene s-au înfruntat într-o dezbatere live.
  • Grupurile de extremă-dreaptă au refuzat să își desemneze cap de listă.
  • Social-Democrații refuză orice alianță cu extrema-dreaptă în PE.
  • Ursula von der Leyen încă analizează o alianță cu Giorgia Meloni.
  • Opțiuni pentru finanțarea apărării: contribuții naționale sau fond comun.

Europa trebuie să le asigure un trai decent tuturor locuitorilor săi, să continue implementarea pactului verde european, să își asigure securitatea și să își asigure toți cetățenii ca le sunt respectate drepturile, chiar și atunci când guvernele lor nu o fac. Asta au promis candidații la șefia Comisiei Europene, care și-au prezentat viziunea pentru mandatul 2024-2029, într-o dezbatere transmisă în direct de Parlamentul European.

Grupurile de extremă dreaptă din Parlamentul European nu au fost reprezentate, pentru că nu au vrut să își desemneze un candidat oficial la șefia comisiei. Ursula von der Leyen a participat din partea Popularilor, Nicolas Schmit din partea social democraților, de la verzi a fost Terry Reintke, de la Renew Sandro Gozi, iar din partea stângii a participat comunistul austriac Walter Baier.

Spitzencandidatul este sistemul potrivit căruia Consiliul European, adică șefii de stat și de guvern, propun președintele Comisiei, îl desemnează pe capul de listă al grupului care are cele mai multe mandate în Parlamentul European. Acesta trebuie apoi să fie votat de majoritate în Parlament. Numai că, în 2019, Ursula von der Leyen nu a fost aleasă așa, candidatul PPE era un alt german, Manfred Weber, care însă nu ar fi avut unanimitate. Așa s-a ajuns la soluția von der Leyen. Dacă până acum, PPE se alia cu Social Democrații și Verzii ca să aibă majoritate, nu știm cum vor fi calculele anul acesta.

Recomandări

BAJRAMI INTRĂ ÎN ISTORIE
CUM SE ÎMPARTE ȘEFIA UE
FACEM EDUCAȚIE PARENTALĂ ÎN ȘCOLI?
G7 VREA ARMISTIȚIU GLOBAL ÎN TIMPUL JO 2024
SPANIA INVINGE CROAȚIA LA EURO 2024
ALEGERILE DE LA S1 NU SE REIAU

Social Democrații și Verzii spun că o alianță cu orice partid de extremă dreaptă din Europa este exclusă, este o linie roșie. Or, Ursula von der Leyen nu a spus cu subiect și predicat că nu va face o alianță cu ECR, grupul de extremă dreaptă din care face parte și partidul Georgiei Meloni. Or, dacă nu va fi alianță și ECR nu își desemnează un cap de listă, ne întrebăm cum își va juca cartea Italia în Consiliu.

Cu toții sunt de acord că trebuie investit în Apărarea Europei. Acum, depinde cum se va face acest lucru. Ursula von der Leyen spune că sunt două opțiuni: contribuții naționale sau un fond european comun. Și a mai spus von der Leyen ca este luată în calcul propunerea premierului grec Mitstakis de a avea un scut antiaerian comun. Și reprezentantul social democraților susține investițiile în industria apărării și spune că, dacă nu sprijinim Ucraina, Putin își va dezvolta economia de război și va ajunge în Uniunea Europeană. Verzii, pe de altă parte, spun că un mare pericol de securitatea este ascensiunea extremei drepte, cu prieteni ai Rusiei și Chinei în Europa, care pun în pericol interesele comerciale. Iar candidatul stângii a spus că, deși Uniunea Europeană trebuie să susțină Ucraina, trebuie să aibă în vedere să sprijine și discuții pentru o soluție diplomatică a războiului.

Citește și