• Cercetătorii au studiat cazul unui bărbat care a avut stroke la 20 de ani, ceea ce i-a paralizat mare parte a corpului.
  • Scopul cercetătorilor a fost nu doar de a detecta cuvintele, ci de a face posibilă comunicarea.
  • Aparatul a ajutat pacientul să folosească atât limba spaniolă, cât și engleza, separând cele două limbi.

De cele mai multe ori, accidentul vascular cerebral, mai pe scurt, stroke-ul duce la dificultăți de vorbire. Cercetătorii Universității din California testează o tehnologie care folosește Inteligența Artificială pentru a face înțeleasă vorbirea persoanelor cu aceste afecțiuni. Rezultatele sunt promițătoare.

Care a fost metoda folosită în acest caz?

Cercetătorii au folosit un pacient care la 20 de ani a suferit un stroke și care, în urma acestuia, a rămas paralizat pe mare parte a corpului. Acestuia i-a fost afectată inclusiv capacitatea de a vorbi. Pacientul putea pronunța câteva cuvinte, dar care erau greu de înțeles.

Cercetătorii i-au implantat electrozi pe cortex pentru a-i înregistra stimulii neuronali și au înregistrat 200 de cuvinte pronunțate de acest pacient. Un aparat cu A.I. i-a transformat cuvintele în așa fel încât ele să fie înțelese ca și cum ar vorbi normal.

Recomandări

G7 VREA ARMISTIȚIU GLOBAL ÎN TIMPUL JO 2024
SPANIA INVINGE CROAȚIA LA EURO 2024
ALEGERILE DE LA S1 NU SE REIAU
ISRAELUL ANUNȚĂ O PAUZĂ DE LA LUPTE
RUSIA UCIDE 6 SUSȚINĂTORI ISIS
M.E. FACE CURSURI DE EDUCAȚIE PARENTALĂ

Scopul cercetătorilor a fost de a face capabil pacientul să comunice cu cei din jur iar rezultatele au fost bune. Limba maternă a pacientului este spaniola, iar ulterior acesta învățase și engleza. Astfel, cercetătorii au observat că ambele limbi se formează în creierul omului în același loc.

Citește și