O pată solară de mărimea unei planete a crescut de 10 ori în ultima perioadă și este îndreptată direct spre Pământ

explozie-solara

explozie-solara

Oamenii de știință au detectat o pată solară în creștere rapidă care este îndreptată direct spre Pământ și care ar putea provoca un asalt de energie solară în direcția noastră. Pata solară, denumită AR3085 pentru „regiunea activă” a Soarelui în care a apărut, era foarte mică în urmă cu câteva zile.

Acum, ea a crescut de 10 ori mai mare, transformându-se într-o pereche de pete solare care măsoară fiecare aproape diametrul Pământului.

O serie de erupții solare – explozii mari de radiații electromagnetice care se desprind de la suprafața soarelui și se lansează în spațiu – au fost detectate „pocnind” în jurul petei. Din fericire, toate sunt în prezent erupții de clasă C, care se încadrează în cel mai slab dintre cele trei niveluri de erupții solare pe care le urmăresc sateliții guvernamentali. Erupțiile de clasă A, B și C sunt, în general, prea slabe pentru a avea un impact notabil asupra Pământului. Erupțiile de clasă M sunt mai puternice, capabile să provoace pene de curent radio la latitudini înalte, în timp ce erupțiile de clasă X sunt cele mai puternice și pot provoca pene de curent radio pe scară largă, pot avaria sateliții și pot pune la pământ rețelele electrice, potrivit NASA.

În cazul în care petele continuă să crească în perioada următoare, acestea ar putea produce erupții mai puternice care s-ar putea îndrepta spre Pământ, punând în pericol sateliții și sistemele de comunicații. Pentru moment, însă, nu există nici un pericol iminent.

Petele solare sunt regiuni mari și întunecate de câmpuri magnetice puternice care se formează pe suprafața Soarelui. Aceste regiuni – care de obicei măsoară cât o planetă – apar mai întunecate deoarece sunt mai reci decât mediul înconjurător, potrivit site-ului Live Science. Ele se formează acolo unde benzile câmpului magnetic al soarelui se încurcă și se încordează, inhibând fluxul de gaz fierbinte din interiorul soarelui și formând regiuni mai reci și mai întunecate pe suprafața soarelui.

Aceste acumulări de energie magnetică duc adesea la erupții solare. Cu cât apar mai multe pete solare pe Soare la un moment dat, cu atât este mai probabil să apară erupții solare.

Prezența petelor solare și a erupțiilor solare este legată de ciclul de 11 ani de activitate a Soarelui, care trece de la o perioadă de densitate mare la una mică la fiecare deceniu. Următorul maxim solar – sau perioada de cea mai mare activitate a petelor solare – se preconizează că va avea loc în 2025, iar în zilele de activitate maximă a soarelui vor apărea până la 115 pete solare pe suprafața acestuia.

Activitatea solară s-a intensificat în ultimii ani, numeroase erupții de clasă X năpustindu-se asupra planetei noastre începând din primăvara anului 2022 – uneori la câteva zile distanță una de alta. Numărul de pete solare și de erupții solare va crește probabil pe măsură ce timpul se îndreaptă spre următorul maxim solar.

Exit mobile version