• Un muzeu din Olanda expune o rochie valoroasă din secolul al XVII-lea, găsită pe un vas comercial olandez care s-a scufundat în largul coastelor olandeze în jurul anului 1650.
  • Rochia este confecționată din mătase împletită cu argint și era probabil de culoare deschisă până când a petrecut secolele sub apă.
  • Designul său opulent înseamnă că era probabil deținută de o persoană nobilă engleză sau de societatea comercială olandeză.

Un muzeu din Olanda expune o rochie valoroasă din secolul al XVII-lea, găsită pe un vas comercial olandez care s-a scufundat în largul coastelor olandeze în jurul anului 1650. După cum relatează Mirror, rochia este confecționată din mătase împletită cu argint și era probabil de culoare deschisă până când a petrecut secolele sub apă.

Alec Ewing, curatorul Muzeului Kaap Skil din Texel, unde este expusă acum rochia, a declarat: Doar câteva persoane din nord-vestul Europei ar fi fost suficient de bogate pentru a deține o astfel de haină. În Anglia, ne-am uita la înalta nobilime; oameni care frecventează curtea sau care sunt foarte apropiați de cele mai înalte cercuri ale societății. Iar în Țările de Jos, în special în Amsterdam și în alte câteva orașe, vedem o clasă de comercianți extraordinar de bogată, cu un succes suprem în Indiile de Est olandeze și în Mediterana”, a adăugat el.

Ar fi fost milionarii vremurilor lor și ar fi fost suficient de bogați pentru a-și permite o astfel de îmbrăcăminte”, a spus Ewing. Oricine a purtat-o, rochia a fost concepută pentru stil, nu pentru confort. Probabil că nici măcar nu puteai să te îmbraci singur, ai fi avut nevoie ca altcineva să te îmbrace”, a adăugat el.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Rochia a supraviețuit deoarece a fost îngropată de sedimente și păstrată într-un mediu fără oxigen până când nisipurile care se retrăgeau au scos la iveală cufărul care o ținea.

O altă rochie a fost recuperată din epavă în 2016, în timp ce un alt cufăr conținea peste 30 de legături de cărți, inclusiv una marcată în aur cu stema regală a lui James I. Existau și alte legături de origine franceză și poloneză, iar cărțile – un lux suprem la acea vreme – erau adesea colectate din diverse locuri de către cei mai bogați. Artefactele care aparțineau echipajului erau, de asemenea, de origine olandeză, inclusiv ceramică din Frisonul de Vest, iar navele englezești nu erau frecvente în zonă.

Ewing a adăugat: Ar putea fi oricare dintre variante, dar cu siguranță avem de-a face cu o navă olandeză care se încadrează într-un model comercial olandez, așa că eu aș paria pe originea olandeză. Există mai multe straturi de rochii și lucruri înainte ca rochia în sine să fie montată deasupra; există accesorii din dantelă în zona pieptului, o manșetă din dantelă și o mulțime de alte accesorii din dantelă.

Ambele rochii sunt acum expuse în vitrine speciale, fără oxigen, la Museum Kaap Skil. Maarten van Bommel, profesor de știință a conservării la Universitatea din Amsterdam, a declarat: Este incredibil ce am descoperit aici. Aceasta este una dintre cele mai inedite descoperiri istorice din toate timpurile. S-ar putea să existe doar două astfel de rochii în întreaga lume și ambele sunt aici, pe Texel”.