- Oamenii de știință de la Moscova au confirmat că Pământul a înregistrat cea mai rapidă rotație de până acum. Dar ce ar putea însemna pentru noi faptul că planeta se rotește mai repede?
- Companiile au susținut că orice potențială alterare a timpului ar putea duce la efecte devastatoare.
- Ultima modificare a unui calendar a avut loc în secolul al XVI-lea, cunoscut sub numele de calendarul gregorian.
Potrivit oamenilor de știință, planeta Pământ se învârte mai repede, iar ziua cea mai scurtă a fost înregistrată.
Advertisment
Unii cercetători sugerează că efectele mișcării mai rapide a globului ar putea avea un efect asupra modului în care înregistrăm timpul.
În schimb, companiile au susținut că orice potențială alterare a timpului ar putea duce la efecte devastatoare.
Recomandări
Ultima modificare a unui calendar a avut loc în secolul al XVI-lea, cunoscut sub numele de calendarul gregorian. Un sistem de înregistrare a timpului pe care îl folosim de atunci. Cu toate acestea, unii oameni de știință cred că acesta ar putea fi modificat din nou.
De ce se învârte Pământul mai repede?
Potrivit cercetătorului Leonid Zotov, care lucrează la Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova, motivul pentru care Pământul se mișcă mai repede ar putea fi legat de schimbările de maree.
Pe 29 iunie 2022, Pământul a înregistrat cea mai scurtă zi din istorie, făcând o rotație completă cu 1,59 milisecunde sub 24 de ore.
Pământul are nevoie de 24 de ore pentru a se roti. Uneori poate varia cu o fracțiune de milisecundă în ambele sensuri, însă schimbările de peste o milisecundă sunt extrem de rare.
Zotov crede că planeta se mișcă mai repede de ceva timp. El a spus: „Din 2016, Pământul a început să accelereze”.
Oamenii de știință au mai multe motive posibile pentru care Pământul începe să își accelereze rotația și își scurtează zilele.
Aceste idei pot implica procese din straturile interioare sau exterioare ale planetei, oceane, maree sau chiar climatul său.
Ce ar putea însemna pentru noi faptul că Pământul se rotește mai repede?
Potrivit lui Zotov, pentru ca acest lucru să continue, timpul atomic, modul universal de măsurare a timpului pe Pământ ar putea să se schimbe.
Dacă rotațiile mai rapide continuă să aibă loc, ar putea fi necesar să se efectueze un „salt temporal negativ” prin intermediul celor mai fiabile ceasuri atomice din lume.
Procesul ar presupune ca ceasurile să sară o secundă.
Zotov a adăugat că nu crede că va continua să existe o creștere semnificativă a vitezei și că, probabil, nu va fi nevoie să fie implementată niciodată această măsură.
„Cred că există o șansă de 70% să fim la nivelul minim și nu vom avea nevoie de o secundă mobilă negativă”, a spus el.
Zotov și colegii săi își vor prezenta ipoteza în cadrul reuniunii anuale din 2022 a Societății de Geoștiințe din Asia și Oceania, în această săptămână. Aceasta va fi transmisă online.
Partenerii noștri