• Oamenii de știință din China și Statele Unite au creat un microrobot care poate schimba forma corpului folosind câmpuri magnetice externe.
  • Cercetătorii s-au inspirat din T-1000 din Terminator 2 pentru a-l crea.
  • Potrivit lor, tehnologia lor poate fi folosită pentru a pătrunde în locuri greu accesibile.

Oamenii de știință din China și Statele Unite au creat un microrobot care poate schimba forma corpului folosind câmpuri magnetice externe. Cercetătorii s-au inspirat din T-1000 din Terminator 2 pentru a-l crea, potrivit Daily Mail.

Potrivit oamenilor de știință, robotul se poate „topi” pentru a se scurge printre bare și apoi se poate solidifica din nou. Cercetătorii cred că tehnologia lor poate fi folosită pentru a pătrunde în locuri greu accesibile.

Pentru a putea crea un robot cu astfel de proprități au ales galiul, un metal care are punctul de topire la 29,76 de grade Celsius.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În modelul de galiu ei au încorporat niște particule magnetice și le-a ieșit ceea ce ei au numit „mașină magneoactivă de tranziție între faza solid-lichid” . Particulele magnetice, controlate printr-un dispozitiv, pot răci materialul sau încălzi, astfel încât să își schimbe starea. Tot ele pot genera abilitatea de a se mișca a robotului, în oricare dintre stările amintite.

Robotul a fost prezentat ca parte a cercetării asupra microparticulelor metalice care își pot schimba forma, se pot mișca rapid, pot fi controlate cu ușurință și pot avea o greutate de multe ori mai mare decât greutatea proprie a corpului.

„Acest material poate atinge caracteristici similare cu Terminator-2, inclusiv mișcarea rapidă și capacitatea de a rezista la sarcini mari atunci când este în stare solidă, precum și să își schimbe forma în stare lichidă. Potenţial, acest sistem poate fi utilizat pentru aplicaţii în electronică flexibilă, îngrijire medicală şi robotică” , a declarat unul dintre autorii studiului Chengfeng Pan, inginer de la Universitatea Chineză din Hong Kong.

Oamenii de știință au crescut temperatura robotului la 35 de grade Celsius. La această temperatură, se schimbă de la o stare solidă la o stare lichidă într-un minut și 20 de secunde. După topire, robotul a reușit să pătrundă prin spațiile înguste ale cuștii blocate cu ajutorul magneților, demonstrând astfel capacitatea de a se transforma.

Potrivit cercetătorilor, aceasta este prima dată când un material capabil atât să-și schimbe forma, cât și să suporte sarcini grele a fost folosit pentru a crea un microrobot. În formă lichidă, robotul se poate alungi, diviza și îmbina. În stare solidă, se poate deplasa cu o viteză de aproximativ cinci kilometri pe oră și a transportat obiecte grele de 30 de ori greutatea proprie.

În cadrul unui alt experiment, cercetătorii au creat un stomac uman artificial, iar robotul a fost folosit cu succes pentru a scoate un obiect de acolo, sau a introduce unul, fără a mai fi nevoie de intervenție chirugicală. Oamenii de știință au dirijat robotul de formă solidă, cu o lățime mai mică de 0,4 inci, prin organul fals până când a localizat obiectul străin. Apoi, acesta a fost topit prin câmpuri magnetice controlate de la distanță, întins în noua sa stare de metal lichid în jurul obiectului – și, odată ce l-a cuprins în siguranță, s-a transformat din nou în formă solidă, permițându-i să tracteze obiectul străin în afara camerei. Acești roboți ar mai putea repara circuite, pot curge prin prize, pot îndeplini funcția de șurub, pot fixa lucruri și altele.

FOTO – Hepta