
- A fost detectată în spațiu un semnal radio din spaţiul cosmic care bate ca o inimă.
- Astronomii estimează că semnalul a venit dintr-o galaxie la aproximativ un miliard de ani lumină distanță.
- Astronomii nu au aflat care este locaţia exactă a exploziei radio şi nici cauzele izbucnirii acesteia.
Astronomii au detectat un semnal radio din spaţiul cosmic care bate ca o inimă. Explozia radio rapidă reprezintă un fenomen extrem de rar deoarece a avut o durată de 1.000 de ori mai mare decât alte semnale de acest tip.
Semnalul radio ar fi venit dintr-o galaxie aflată la aproximativ un miliard de ani lumină distanţă. Astronomii nu au aflat care este locaţia exactă a exploziei radio şi nici cauzele izbucnirii acesteia, relatează CNN.
Exploziile radio rapide sunt nişte rafale intense de unde radio de o lungime de milisecunde, ale căror origini nu sunt cunoscute. Primul FRB a fost înregistrat în 2007. Până în prezent au fost detectate sute de alte explozii radio rapide care au venit din diferite puncte îndepărtate din Univers.
Alte explozii, detectate dintr-un alt Univers
Aceste FRB-uri sunt foarte rapide şi neaşteptate încât nu sunt uşor de observat. Pentru a observa astfel de fenomene din spaţiu, este utilizat radiotelescopul Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment, la Observatorul Radio Astrofizic Dominion din Canada.
TOP ARTICOLE
- Un oraș antic din China a fost găsit pe fundul unui lac artificial. Află care este povestea acestuia
- Noi detalii despre capturarea lui Chereceş. A opus rezistenţă în faţa poliţiei germane, avea mii de euro şi un buletin de Italia
- Povestea unui român de pe frontul ucrainean. Supranumit „Dracula”, a fost salvat de francezi după ce a fost rănit în Bahmut
Telescopul este pus în funcţiune din 2018. Acesta identifică FRB-urile şi undele radio emise de hidrogenul îndepărtat din Univers.
În 2019 astronomii au identificat o explozie radio rapidă care le-a stârnit curiozitatea din mai multe puncte de vedere. Semnalul, cunoscut sub denumirea de FRB 20191221A, a avut o durată de 3 secunde, ceea ce înseamnă cu 1.000 de ori mai mult decât o explozie radio rapidă normală.
Cercetătoarea Daniele Michili a monitorizat datele primite de la CHIME şi a spus că ,,a fost neobişnuit„.
„Nu numai că a fost foarte lung, a durat aproximativ trei secunde, dar au existat vârfuri periodice care erau remarcabil de precise, emitând fiecare fracţiune de secundă – bum, bum, bum – ca o bătaie de inimă. Aceasta este prima dată când semnalul în sine este periodic”, a declarat Michili.
Partenerii noștri