• A fost detectată în spațiu un semnal radio din spaţiul cosmic care bate ca o inimă.
  • Astronomii estimează că semnalul a venit dintr-o galaxie la aproximativ un miliard de ani lumină distanță.
  • Astronomii nu au aflat care este locaţia exactă a exploziei radio şi nici cauzele izbucnirii acesteia.

Astronomii au detectat un semnal radio din spaţiul cosmic care bate ca o inimă. Explozia radio rapidă reprezintă un fenomen extrem de rar deoarece a avut o durată de 1.000 de ori mai mare decât alte semnale de acest tip.

Semnalul radio ar fi venit dintr-o galaxie aflată la aproximativ un miliard de ani lumină distanţă. Astronomii nu au aflat care este locaţia exactă a exploziei radio şi nici cauzele izbucnirii acesteia, relatează CNN.

Exploziile radio rapide sunt nişte rafale intense de unde radio de o lungime de milisecunde, ale căror origini nu sunt cunoscute. Primul FRB a fost înregistrat în 2007. Până în prezent au fost detectate sute de alte explozii radio rapide care au venit din diferite puncte îndepărtate din Univers.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Alte explozii, detectate dintr-un alt Univers

Aceste FRB-uri sunt foarte rapide şi neaşteptate încât nu sunt uşor de observat. Pentru a observa astfel de fenomene din spaţiu, este utilizat radiotelescopul Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment, la Observatorul Radio Astrofizic Dominion din Canada.

Telescopul este pus în funcţiune din 2018. Acesta identifică FRB-urile şi undele radio emise de hidrogenul îndepărtat din Univers. 

În 2019 astronomii au identificat o explozie radio rapidă care le-a stârnit curiozitatea din mai multe puncte de vedere. Semnalul, cunoscut sub denumirea de FRB 20191221A, a avut o durată de 3 secunde, ceea ce înseamnă cu 1.000 de ori mai mult decât o explozie radio rapidă normală.

Cercetătoarea Daniele Michili a monitorizat datele primite de la CHIME şi a spus că ,,a fost neobişnuit„.

Nu numai că a fost foarte lung, a durat aproximativ trei secunde, dar au existat vârfuri periodice care erau remarcabil de precise, emitând fiecare fracţiune de secundă – bum, bum, bum – ca o bătaie de inimă. Aceasta este prima dată când semnalul în sine este periodic”, a declarat Michili.