• Vistegutten a fost găsit în 1907, singur într-o peșteră din epoca de piatră din vestul Norvegiei.
  • Fața sa poate fi văzută după ce o copie 3D a craniului său a fost folosită pentru a-i reconstrui trăsăturile.
  • Modelul finit este complet, cu îmbrăcăminte de epocă și o replică a unui cârlig de pescuit.

Un băiat care a locuit în peșteră, „singuratic” și a murit în urmă cu 8.300 de ani în Norvegia, se uită la noi peste milenii, după ce trăsăturile sale au fost reconstituite de oamenii de știință. Vistegutten – „băiatul din Viste” în norvegiană – a fost găsit în 1907, singur într-o peșteră din epoca de piatră din municipiul Randaberg, în vestul Norvegiei.

Acum, chipul său poate fi văzut pentru prima dată din mezolitic, după ce o copie 3D a craniului său a fost folosită pentru a-i reconstrui trăsăturile. Artistul criminalist suedez Oscar Nilsson a completat lucrarea prin trasarea adâncimii pielii băiatului la 32 de „repere anatomice” de pe craniu.

El a declarat: „Aceste 32 de măsurători sunt transferate pe cuie pe care le tai la o lungime exactă și le lipesc de copia craniului în punctele anatomice specifice. Acestea reflectă adâncimea aproximativă a țesutului, personalizată în funcție de individ. După aceasta, încep să reconstruiesc fața folosind o plastilină”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Adâncimea cărnii depinde de vârsta, sexul, etnia și greutatea persoanei decedate, care este dezvăluită de o analiză a scheletului. În acest caz, au fost folosite măsurători de la băieți moderni de 15 ani din nordul Europei. Când rămășițele – cel mai vechi schelet complet descoperit în Norvegia – au fost dezgropate pentru prima dată, oamenii de știință au observat imediat câteva anomalii. În ciuda vârstei pe care o avea la momentul morții, adolescentul nu era mai înalt de 125 cm.

Foto: Oscar Nilsson

O altă trăsătură neobișnuită a fost forma capului său, care era alungit, cu o frunte proeminentă și rotunjită. Acest lucru se datora faptului că suferea de scafocefalie – o afecțiune prin care punctele de sutură ale craniului unui bebeluș fuzionează înainte ca creierul să fi terminat de crescut, ceea ce îi conferă capului un aspect diform. Având în vedere ADN-ul băiatului, Nilsson a ales o culoare a părului, a ochilor și o nuanță a pielii care era tipică pentru epoca și locul în care se afla.

„Rămășițele sale nu par să fi fost îngropate”, a declarat Nilsson. „Poziția scheletului sugerează că era așezat, sprijinit de peretele din interiorul peșterii. A adormit, înainte de a muri? Nu există indicii privind cauza morții sale. Singurătatea lui este doar o speculație din partea mea, dar el a fost găsit ca singurul schelet din acest loc. Nu pot să nu mă gândesc la un băiat singuratic, așteptând în zadar în peșteră prieteni și familie care nu apar niciodată.”

În realitate, ar fi putut face parte dintr-un grup de 15-20 de vânători-culegători, care se deplasau în funcție de anotimp. Modelul finalizat, cu îmbrăcăminte de epocă și o replică a unui cârlig de pește găsit în peștera sa, va fi expus la muzeul Hå Gamle Prestegard.

Nilssen a declarat: „A fost găsit într-o peșteră și, într-un fel, îndeplinește preconcepțiile noastre despre sălbaticii din epoca de piatră, dar nimic nu ar putea fi mai greșit în opinia mea. Erau oameni înzestrați, foarte competenți: acesta este un lucru pe care vreau ca vizitatorii muzeului să îl înțeleagă”.