• În timpul unei experiențe de moarte apropiată, oamenii își amintesc adesea că au simțit calm și iubire în loc de durere sau frică.
  • Scanările persoanelor care își amintesc o astfel de experiență indică o activitate crescută în mai multe părți ale creierului.
  • Vederea unor amintiri vii care trec prin fața ochilor sau întâlnirea cu o ființă spirituală sau cu extratereștrii sunt frecvente.

Să te confrunți cu moartea poate părea terifiant. Dar persoanele care au avut o experiență de moarte apropiată (NDE) declară, de obicei, că au simțit pace, confort și calm pe tot parcursul acestei experiențe. Poate că acesta este modul în care creierul se acomodează cu mortalitatea sa. Sau poate că se întâmplă ceva mai complex.

Oamenii de știință au mai multe teorii pentru a explica unele dintre senzațiile surprinzătoare asociate cu experiențele NDE, cum ar fi schimbările fiziologice din creier pe măsură ce celulele cerebrale mor. Dar multe lucruri despre evenimentele de moarte iminentă rămân un mister, în parte, pentru că este practic imposibil de studiat în timp real, a declarat Dr. Bruce Greyson, profesor de psihiatrie și științe neurocomportamentale la Universitatea din Virginia și cofondator al Asociației Internaționale de Studii privind moartea iminentă.

Cercetătorii trebuie să se bazeze pe anecdote, pe amintiri și, în unele cazuri, pe studii pe animale pentru a înțelege cum se schimbă creierul în urma unei NDE și ce ar putea însemna acest lucru pentru medicina viitorului.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cum se simte o experiență în apropierea morții

Când vine vorba de descrierea NDE, există două fețe ale monedei: ceea ce ți se întâmplă fizic și ceea ce percepi la nivel psihologic. Din punct de vedere fizic, NDE-urile sunt de obicei asociate cu evenimente extrem de dureroase, inclusiv un traumatism cranian, un atac de cord sau un stop respirator.

Însă, din punct de vedere psihologic, creierul tinde să închidă senzația de durere – sau cel puțin amintirea acesteia. De exemplu, Julia Nicholson – fost director executiv, expert în conducere executivă și consultant în afaceri – a declarat că a văzut chipurile celor dragi ai ei trezindu-i-se în mod viu în fața ochilor, unul câte unul, în timpul unui accident de mașină aproape fatal în 1980.

„Nu-mi amintesc să fi simțit nicio durere până când am ajuns la spital”, a declarat recent pentru Newsweek.

Vederea celor dragi – decedați sau în viață – este un lucru obișnuit în cadrul NDE, la fel ca și vederea unei lumini strălucitoare la capătul unui tunel. Alte persoane au relatat senzații mai trupești, cum ar fi aceea de a-și părăsi corpul, de a pluti deasupra lui, de a se simți atras fizic în acel tunel cu lumină la capătul lui sau de a avea o întâlnire spirituală cu o ființă supremă, cu extratereștrii sau cu persoane dragi pierdute.

Și în tot acest timp, în timpul acestor experiențe din lumea de dincolo, oamenii rareori raportează că au simțit frică sau durere – de obicei, este vorba de un sentiment copleșitor de calm și dragoste. Unele dintre aceste fenomene nu pot fi explicate de știință – cel puțin nu încă. Dar în 2022, comunitatea de cercetare NDE a primit ceva la care nu mai fusese martoră până atunci: scanarea creierului unui om pe moarte. Și a dezvăluit câteva secrete pe care, până atunci, oamenii de știință nu puteau decât să speculeze.

Scanarea creierului unui om pe moarte

În 2016, un bărbat în vârstă de 87 de ani, pe atunci în vârstă de 87 de ani, a fost conectat la o electroencefalogramă, sau EEG, când a avut un atac de cord neașteptat și a murit. Cercetătorii au publicat ulterior rezultatele în Frontiers of Aging Neuroscience. Un EEG măsoară semnalele electrice pe care le produce creierul pentru a ajuta la diagnosticarea sau examinarea anumitor afecțiuni neurologice, cum ar fi convulsiile și pierderile de memorie. Cu siguranță, medicii îl monitorizau pe bărbat pentru o serie de crize recente, când inima sa a încetat brusc să mai bată.

În lucrare, cercetătorii au raportat că, în cele 15 secunde care au precedat atacul de cord al bărbatului, scanarea EEG a dezvăluit unde cerebrale de înaltă frecvență numite oscilații gamma, despre care se crede că joacă un rol în crearea și recuperarea amintirilor.

„Este foarte greu să faci afirmații cu un singur caz… dar ceea ce putem afirma este că avem semnale chiar înainte de moarte și imediat după ce inima se oprește, precum cele care se întâmplă la omul sănătos atunci când visează, memorează sau meditează”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Ajmal Zemmar, pentru Anna Medaris de la Insider.

Desigur, aceste scanări sunt ale unui om cu câteva secunde înainte de moarte și nu sunt tocmai echivalente cu o NDE, în care persoana supraviețuiește. Cu toate acestea, o astfel de activitate ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care oamenii văd flashback-uri de memorie sau fețele unor persoane pe care le cunosc în timpul unei NDE, a declarat Greyson.

În plus, scanările EEG ale persoanelor care încearcă să-și amintească NDE-ul lor oferă, de asemenea, mai multe indicii cu privire la ceea ce face o NDE asupra creierului uman.

Ce face o experiență în apropierea morții la nivelul creierului

Când oamenii își amintesc o NDE, creierul „prezintă o activitate crescută în multe părți diferite”, a spus Greyson, „cum ar fi cele asociate cu memoria, vederea, auzul și emoțiile”.

În special, lobul temporal, care este responsabil pentru a ajuta la procesarea sunetului și la codificarea amintirilor, este considerat a fi asociat cu experiențele extracorporale și cu flashback-urile de memorie în timpul NDE, a declarat Dr. David San Filippo, profesor asociat la National Louis University și cercetător în domeniul experiențelor de moarte apropiată.

„Acest lucru i-a determinat pe unii oameni să creadă că experiențele din apropierea morții sunt pur și simplu reacții biologice, chimice la moartea creierului”, a spus San Filippo.

În acest sens, un studiu efectuat pe șobolani a sugerat că experiența copleșitor de pozitivă pe care oamenii o relatează în cazul NDE-urilor ar putea fi legată de o inundație de serotonină eliberată de creier. Acesta ar putea fi modul în care creierul pregătește treptat corpul pentru moarte prin inducerea unor sentimente de euforie și de ușurare a durerii, a spus San Filippo. În timp ce studiile pe animale pot oferi indicii, acestea nu sunt un analog pentru ceea ce se poate întâmpla la om și, prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări pe această temă, a spus Greyson.

Unii cercetători cred că NDE-urile sunt la fel de mult spirituale pe cât ar putea fi de biologice. La diferite grupe de vârstă și în rândul persoanelor din diferite țări, rapoartele de NDE sunt surprinzător de asemănătoare, în special în ceea ce privește întâlnirea cu o divinitate spirituală sau sentimentul de a face parte din ceva mai mare decât viața pe pământ, a spus San Filippo.

„Auzim aceeași poveste. Ar putea să difere în funcție de credințele culturale sau spirituale, dar în esență este aceeași”, a spus San Filippo. „Acest lucru ne face să credem că o experiență în apropierea morții este o experiență transpersonală care se întâmplă în afara creierului”.