• Noua cercetare și-a propus să cuantifice impactul mai multor factori de stil de viață sănătos asupra declinului memoriei legat de vârstă.
  • Rezultatele au constatat că acei participanți din grupul de stil de viață favorabil au prezentat rate semnificativ mai lente de declin al memoriei.
  • Datele au indicat că o dietă sănătoasă pare să confere cel mai mare efect asupra prevenirii declinului memoriei.

Un studiu care a urmărit aproape 30.000 de adulți în vârstă timp de peste 10 ani a constatat că șase factori cheie ai unui stil de viață sănătos pot reduce semnificativ pierderea memoriei la bătrânețe. Constatările au arătat că acei adulți care dezvoltă între patru și șase comportamente de stil de viață sănătos ar putea reduce semnificativ riscul de a dezvolta demență, chiar și atunci când sunt purtători de gene care îi fac mai susceptibili la boala Alzheimer.

Noua cercetare și-a propus să cuantifice impactul mai multor factori de stil de viață sănătos asupra declinului memoriei legat de vârstă la o mulțime de vârstnici. Scopul a fost acela de a înțelege ce efect au avut anumiți factori ai stilului de viață asupra încetinirii declinului memoriei la bătrânețe.

Au fost evaluați șase factori de stil de viață sănătos: o dietă sănătoasă (respectarea aportului recomandat de cel puțin 7 din 12 alimente eligibile), exerciții fizice regulate (≥150 min de intensitate moderată sau ≥75 min de intensitate viguroasă, pe săptămână), contact social activ (≥două ori pe săptămână), activitate cognitivă activă (≥două ori pe săptămână), nu a fumat niciodată sau a fumat anterior și nu a consumat niciodată alcool”, au explicat cercetătorii în noul studiu.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Participanții au fost clasificați în grupul favorabil dacă aveau între patru și șase factori de stil de viață sănătos, în grupul mediu pentru doi până la trei factori și în grupul nefavorabil pentru zero până la un factor”.

Rezultatele studiului

Rezultatele au constatat că acei participanți din grupul de stil de viață favorabil au prezentat rate semnificativ mai lente de declin al memoriei pe o perioadă de 10 ani, în comparație cu subiecții din grupurile mediu sau nefavorabil. Analizând ratele de noi diagnostice de demență pe parcursul perioadei de studiu de 10 ani, cercetătorii au constatat că cei din grupul de stil de viață favorabil au avut cu 90% mai puține șanse de a dezvolta demență în comparație cu cei din grupul nefavorabil.

Participanții din grupul mediu, cu două-trei comportamente sănătoase în stilul de viață, aveau doar 30% mai puține șanse de a dezvolta demență, ceea ce sugerează că se poate obține o creștere semnificativă a beneficiilor cognitive prin adăugarea mai multor comportamente sănătoase la mixul de stil de viață.

Cercetătorii remarcă faptul că studiul nu a fost conceput pentru a descoperi în mod eficient care dintre cei șase factori de stil de viață a fost cea mai bună țintă pentru prevenirea demenței sau care combinație specifică de factori a fost optimă. Cu toate acestea, o defalcare a datelor a indicat că o dietă sănătoasă pare să confere cel mai mare efect asupra prevenirii declinului memoriei, fiind urmată îndeaproape de activitățile cognitive active și de exercițiile fizice regulate.

Aproximativ 20% din mulțimea studiată era purtătoare a unei anumite variante genetice cunoscute pentru creșterea riscului de apariție a bolii Alzheimer. În acest grup, combinația mai multor comportamente sănătoase legate de stilul de viață a încetinit, de asemenea, rata de declin al memoriei, sugerând că se pot obține beneficii semnificative prin schimbări ale stilului de viață chiar și în cazul celor care prezintă un risc genetic pentru Alzheimer.