• Terapia cu ultrasunete ar putea întârzia sau chiar inversa procesul de îmbătrânire, arată un nou studiu.
  • Descoperirile oferă speranța de a evita fragilitatea, menținând oamenii în formă până la 70-80 de ani.
  • O posibilă explicație biologică pentru motivul pentru care acest tratament pare să funcționeze este că ultrasunetele distorsionează fizic celulele, producând efecte similare cu exercițiile fizice.

Terapia cu ultrasunete ar putea întârzia sau chiar inversa procesul de îmbătrânire, arată un nou studiu. Oamenii de știință din Texas încearcă să dea înapoi în timp celulele umane prin aplicarea de unde de frecvență joasă. Procesul repornește diviziunea celulară, trezindu-le dintr-o stare asemănătoare cu cea de zombie” care declanșează disfuncții celulare și chiar boli.

Experimentele efectuate pe șoareci bătrâni au constatat că celulele lor au devenit revigorate, ajutând animalele să alerge mai departe și mai repede pe o bandă de alergare. Tratamentul a vindecat chiar și spatele cocoșat al unui individ, după ce acesta se înrăutățise inițial.

Am tratat-o de două ori cu ultrasunete și a revenit la un comportament normal. Nu cred că întinerirea este un termen prea puternic”, spune autorul principal, profesorul Michael Sheetz de la Universitatea din Texas, potrivit unei declarații furnizate de South West News Service. Descoperirile oferă speranța de a evita fragilitatea, menținând oamenii în formă până la 70-80 de ani. Un studiu clinic este în curs de planificare pentru a vedea dacă tehnica este sigură și dacă poate combate bolile legate de vârstă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Este prea frumos pentru a fi adevărat?”, este întrebarea pe care mi-o pun adesea. Noi examinăm toate aspectele pentru a vedea dacă funcționează cu adevărat”, explică profesorul Sheetz.

Undele sonore sunt mult mai joase decât cele folosite la scanările medicale

După un anumit număr de diviziuni, celulele din corpul nostru încetează să se mai dividă și devin senescente. Unele secretă toxine care provoacă inflamații. Acest lucru a fost asociat cu orice, de la artrită la Alzheimer. Oamenii de știință s-au concentrat anterior pe eliminarea” celulelor moarte și muribunde. Acesta este primul studiu care arată că acestea pot fi reînviate”.

Profesorul Sheetz și echipa sa au descoperit că doze mici de unde ultrasonice au făcut ca celulele senescente de la maimuțe și de la oameni să reia diviziunea, oprind producția de substanțe chimice care contaminează omologii sănătoși. De obicei, celulele pielii umane încep să se uzeze după aproximativ 15 diviziuni. În acest caz, ele au ajuns la 24 fără semne de anomalii.

Frecvența ultrasunetelor a fost mai mică de 100 de kilohertzi – mult sub cei aproximativ 2.000 de kilohertzi folosiți pentru imagistica medicală. Testele continuă pentru a vedea care sunt limitele. Studiul deschide ușa pentru cultivarea celulelor pentru cercetare, precum și pentru tratarea persoanelor cu probleme legate de vârstă. Cercetătorii au plasat șoarecii în apă caldă suficient de adâncă pentru a le acoperi cel puțin jumătate din corp. Aceștia aveau între 22 și 25 de luni, echivalentul unei ființe umane în vârstă de 60 sau 70 de ani. Undele cu ultrasunete pierd mai puțină putere călătorind prin apă decât prin aer. Rozătoarele de laborator s-au descurcat mai bine la testele fizice în comparație cu colegii puși în cadă, dar lăsați netratați. Coloranții fluorescenți care luminează celulele senescente au fost, de asemenea, utilizați pentru a arăta că proporțiile în rinichi și pancreas au scăzut ulterior.

„Unele aspecte sunt încă misterioase”, spune profesorul Sheetz pentru SWNS.

Cum întinerește tratamentul întinerirea celulelor?

O posibilă explicație biologică pentru motivul pentru care acest tratament pare să funcționeze este că ultrasunetele distorsionează fizic celulele, producând efecte similare cu exercițiile fizice. În special, este posibil ca acesta să reactiveze sistemele interioare de eliminare a deșeurilor care se opresc în cazul celulelor senescente. Profesorul Jurgen Gotz de la Universitatea din Queensland, care nu a luat parte la studiu, a descris dovezile ca fiind convingătoare.

Dar cred că este nevoie de mai multă muncă pentru a defini parametrii eficienți ai ultrasunetelor”, spune profesorul Gotz într-o declarație de la SWNS.

Atunci când a aplicat-o la oameni, el a subliniat că oasele și plămânii blochează transmiterea ultrasunetelor. Echipa sa australiană a descoperit că șoarecii cărora li s-a administrat o frecvență mai mare de ultrasunete prezintă, de asemenea, îmbunătățiri ale memoriei. Un mic studiu este deja în curs de desfășurare pentru a vedea dacă acest lucru poate ajuta persoanele cu boala Alzheimer.

Ultrasunetele sunt utilizate de zeci de ani ca terapie pentru o gamă largă de afecțiuni. Echipa profesorului Sheetz plănuiește un studiu care să implice persoane cu osteoartrită, ce își vor scufunda corpul în apă, și persoane cu ulcer la piciorul diabetic, care vor fi tratate cu ajutorul băilor de picioare. Orice terapie care stimulează diviziunea celulară ar putea, teoretic, să crească riscul de cancer, dar profesorul Sheetz spune că echipa sa nu a observat niciun semn în acest sens după tratament.