• Modul în care s-a dezvoltat viața pe planeta noastră a fost mult timp o enigmă pentru cei mai importanți oameni de știință de pe Pământ.
  • Oamenii de știință au făcut o descoperire în privința originii vieții și ar putea schimba totul.
  • Cercetătorii au descoperit că micile picături de apă din spray-ul oceanic dezvoltă pentru scurt timp lanțuri de aminoacizi cunoscuți sub numele de peptide.

Ființele umane au fost mult timp interesate de misterul modului în care a apărut viața pe planeta noastră, dar, chiar și cu progrese în științele evoluționiste și biologice, cele mai mari minți ale Pământului s-au străduit să explice cum a ajuns „punctul nostru albastru palid” de la o rocă inertă și umedă la una plină de viață sălbatică și vegetație.

Acum, o echipă de oameni de știință din SUA crede că ar fi putut rezolva această problemă a modului în care viața s-a dezvoltat pe Pământ acum patru miliarde de ani.

Într-o lucrare publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii de la Universitatea Purdue au descoperit că micile picături de apă din spray-ul oceanic, în anumite condiții, cum ar fi lovirea unei stânci sau a unei pietre, dezvoltă pentru scurt timp lanțuri de aminoacizi cunoscuți sub numele de peptide – unul dintre elementele chimice esențiale pentru construirea vieții.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Aceste picături au o dimensiune de aproximativ un micron, sau 1/70 din grosimea unui fir de păr uman, și se transformă din apă inertă într-un posibil amestec dătător de viață pentru câteva milisecunde, atunci când picătura de apă întâlnește atmosfera și echilibrul său chimic se schimbă, creând pentru scurt timp peptide la suprafața apei în momentul în care aceasta întâlnește aerul.

Această descoperire în biologia evoluționistă ar putea explica nu numai cum a apărut viața pe planeta noastră, ci și unde și cum ar putea apărea viața extraterestră pe alte planete în condiții similare, ceea ce i-ar putea ajuta pe oamenii de știință în căutarea vieții pe alte planete „locuibile”.

Important este faptul că autorii studiului consideră că descoperirile lor dovedesc în mod unic că materia biologică s-ar fi putut dezvolta în condițiile de pe Pământ în urmă cu patru miliarde de ani, când acesta avea doar 543 de milioane de ani și era în mare parte doar un ocean uriaș.

Autorul principal al studiului, R. Graham Cooks, profesor distins de chimie analitică la Purdue, a declarat pentru Vice: „Există un număr foarte mare de studii care arată formarea peptidelor, dar toate folosesc catalizatori sau aminoacizi modificați pentru a face specii care este puțin probabil să existe în mod natural”.

În schimb, acest nou studiu arată că aceste elemente de bază ale vieții se pot dezvolta în mod independent în stropi de ocean sau chiar și în apa dulce care se scurge pe o pantă. Pentru a testa acest lucru, oamenii de știință au efectuat „fuziunea picăturilor” pentru a vedea ce se întâmplă atunci când microni de apă se ciocnesc în aer, ceea ce profesorul Cooks a descris mai ușor ca fiind „ca doi copii cu furtunuri de grădină care se stropesc unul pe celălalt”.

Deși modul în care aceste peptide se transformă la rândul lor în proteine și apoi în materie biologică vie nu este încă pe deplin înțeles, aceste descoperiri descifrează „paradoxul apei” cu privire la modul în care a început viața pe Pământ, sau cum mările noastre au trecut de la un corp de apă echilibrat și non-biologic la supa primordială din care am apărut.

Profesorul Cooks a explicat: „Paradoxul apei este contradicția dintre dovezile foarte considerabile că reacțiile chimice care au dus la apariția vieții au avut loc în oceanul prebiotic și constrângerea termodinamică împotriva exact acestor reacții (de pierdere a apei) care au loc în apă.