- Oamenii de știință francezi lucrează la crearea de piele artificială, relatează AFP.
- Scopul este de a ajuta pacienții cu arsuri grave.
- Proiectul se numește „Genesis” și este dezvoltat în Chenow, în estul Franței.
Oamenii de știință francezi lucrează la crearea de piele artificială, relatează AFP. Scopul este de a ajuta pacienții cu arsuri grave. O echipă de la laboratorul francez Urgot lucrează de 18 luni la crearea unei pieli artificiale care să ajute la vindecarea rănilor provocate de arsuri grave. Astfel se vor evita numeroasele și dureroasele grefe de piele care se fac în astfel de cazuri. Proiectul se numește „Genesis” și este dezvoltat în Chenow, în estul Franței. Data de încheiere a acestuia este 2030.
„Trebuie să fim capabili să restabilim funcționalitatea pielii. Aceasta include atât funcția de protecție, cât și cea de termoreglare”, spune Girec Le Lou, președintele filialei medicale a Urgo. Este o afacere de familie înființată în 1880. În laborator, celulele vii sunt păstrate la rece înainte de a fi „cultivate”. „Este laboratorul capabil să creeze piele artificială? Până în prezent, nimeni în lume nu a reușit”, subliniază Le Lou, fără a dezvălui nimic despre tehnologia folosită sau tipul de celule utilizate. Aspectul industrial trebuie, de asemenea, să fie luat în considerare – această piele va fi pentru toată lumea și, prin urmare, prețul nu ar trebui să fie ridicat, adaugă el.
Vindecarea rănilor a fost mult timp neglijată în știință. În prezent, aceasta îi interesează din ce în ce mai mult pe oamenii de știință. Universitatea din Australia de Sud dezvoltă o tehnologie pentru tratarea arsurilor la copii. Pansamentul conține nanoparticule de argint sensibile la schimbările de temperatură. Acest lucru limitează riscul de infecție.
Isabelle Fromantin, șefa unității de cercetare și vindecare a rănilor de la Institutul Curie din Paris, lucrează împreună cu echipa sa la crearea unui pansament care elimină bacteriile care provoacă mirosuri în corpul uman. Acest lucru este necesar deoarece unele răni duc la apariția cancerului. Cu toate acestea, tehnologia nu este totul. „Să crezi că un bandaj va duce la autovindecare este o iluzie. Procesul de vindecare este diferit pentru fiecare individ și depinde de vârstă și de starea de sănătate”, spune ea.