• Oamenii de știință au reînviat la propriu păianjeni morți pentru a le îndeplini ordinele.
  • E în regulă să te joci de-a Frankenstein, chiar și cu păianjenii.
  • Oamenii de știință trebuie să își dea seama de moralitatea acestui tip de bioinginerie înainte de a deveni prea buni în acest domeniu.

Într-un nou domeniu numit necrobotică„, cercetătorii au transformat cadavrele unor păianjeni lupi în dispozitive care pot manipula obiecte. Tot ce a trebuit să facă echipa a fost să înfigă o seringă în spatele unui păianjen mort și să îl lipească cu superglue. Împingând fluidul în și din cadavru, picioarele acestuia s-au deschis și s-au închis, au raportat cercetătorii în Advanced Science.

Ideea a pornit de la o întrebare simplă, explică Faye Yap, inginer mecanic la Universitatea Rice din Houston.

De ce se încolăcesc păianjenii atunci când mor

Păianjenii sunt mașini hidraulice. Ei controlează cât de mult se întind picioarele lor prin forțarea sângelui în ele. Un păianjen mort nu mai are această presiune a sângelui, așa că picioarele sale se încovoaie.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

,,Ne-am gândit că este atât de mișto„, spune Yap. ,,Am vrut să valorificăm acest lucru„.

Echipa ei a încercat mai întâi să pună păianjenii lupi morți într-un fierbător, în speranța că prin căldura umedă păianjenii se vor putea extinde și își vor împinge picioarele în afară. Acest lucru nu a funcționat. Dar când cercetătorii au injectat lichid direct într-un cadavru de păianjen, au descoperit că puteau să-i controleze strânsoarea suficient de bine pentru a trage firele de pe o placă de circuit și pentru a ridica alți păianjeni morți.

Abia după sute de utilizări, necroboții au început să se deshidrateze și să dea semne de uzură.

În viitor, cercetătorii vor acoperi păianjenii cu un material de etanșare pentru a împiedica acest declin. Dar următorul pas important este să controleze individual picioarele păianjenilor, spune Yap, și, în acest proces, să afle mai multe despre modul în care funcționează păianjenii. Apoi, echipa sa ar putea transpune cunoștințele dobândite în proiecte mai bune pentru alți roboți.

Reanimarea păianjenilor morți

,,Ar fi foarte, foarte interesant„, spune Rashid Bashir, un bioinginer de la Universitatea Illinois Urbana-Champaign care nu a fost implicat în noul studiu. Un cadavru de păianjen în sine ar avea probabil probleme ca robot, spune el, deoarece nu va avea performanțe constante precum ,,roboții”, iar corpul său se va descompune în timp. Dar păianjenii pot oferi cu siguranță lecții inginerilor. ,,Sunt multe de învățat din biologie și din natură„, spune Bashir.

În ciuda întregii chestii legate de reanimarea păianjenilor morți, Yap nu este un om de știință nebun. Ea se întreabă dacă este în regulă să te joci de-a Frankenstein, chiar și cu păianjeni. ,,Nimeni nu vorbește cu adevărat despre etică” atunci când vine vorba de acest tip de cercetare, spune ea.

Oamenii de știință trebuie să își dea seama de moralitatea acestui tip de bioinginerie înainte de a deveni prea buni în acest domeniu, este de acord Bashir. Întrebarea este, spune el, ,,cât de departe poți merge?” .