- Sistemul ar avea nevoie de mai puține intervenții ale părinților.
- Copiii mici care suferă de diabet de tip 1 pot beneficia de o schimbare pe viață prin pancreasul artificial.
- Această aplicație este dezvoltată de profesorul Roman Hovorka.
Potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, sistemul bazat pe aplicație necesită mai puține intervenții din partea părinților și este mai eficient în gestionarea nivelului de zahăr din sânge decât tehnologia actuală.
Un pancreas artificial s-a dovedit a fi „o schimbare de viață” pentru copiii foarte mici cu diabet de tip 1, au declarat experții.
Dispozitivul artificial, creat de oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge, este mai eficient în gestionarea nivelului de zahăr din sânge decât tehnologia actuală. Potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, tehnologia bazată pe o aplicație necesită, de asemenea, mai puține intervenții din partea părinților.
Aplicația a fost dezvoltată de profesorul Roman Hovorka de la Institutul de Științe Metabolice Wellcome-Medical Research Council de la Universitatea din Cambridge. Acesta a declarat: „CamAPS FX face predicții despre ceea ce crede că este posibil să se întâmple în continuare, pe baza experienței anterioare. Învață de câtă insulină are nevoie copilul pe zi și cum se schimbă aceasta în diferite momente ale zilei”.
„Apoi folosește aceste date pentru a ajusta nivelurile de insulină pentru a ajuta la atingerea nivelului ideal de zahăr din sânge. În afară de orele de masă, este complet automatizat, astfel încât părinții nu trebuie să monitorizeze continuu nivelul de zahăr din sânge al copilului lor.” Gestionarea diabetului de tip 1 este o provocare la copiii foarte mici din cauza variabilității nivelurilor de insulină necesare și a modului în care fiecare copil răspunde la tratament, precum și a imprevizibilității legate de cât de mult mănâncă și fac exerciții fizice.
Copiii sunt deosebit de expuși riscului de a avea niveluri periculos de scăzute ale zahărului din sânge (hipoglicemie) și niveluri ridicate ale zahărului din sânge (hiperglicemie), ambele putând afecta organismul sau chiar duce la deces. Pancreasul artificial poate schimba viețile copiilor.
Cum funcționează noua tehnologie?
Această terapie cu pompă cu senzori presupune ca părinții să analizeze nivelul de glucoză al copilului lor cu ajutorul unui monitor și apoi să ajusteze manual cantitatea de insulină de care are nevoie.
Cu toate acestea, pancreasul artificial, combinată cu un monitor de glucoză și o pompă de insulină, acționează ca un pancreas artificial, ajustând automat cantitatea de insulină pe care o administrează în funcție de nivelurile de glucoză prognozate sau în timp real.