- Atolul Palmyra este o insulă paradisiacă de care mulți oameni din întreaga lume s-ar putea să nu fi auzit niciodată.
- Aici trăiesc rechini, delfini și peste 400 de specii de pești.
- Paradisul insulei nelocuite, care găzduiește rechini, aurul ascuns al piraților și o crimă notorie.
Undeva între Australia și coasta de vest a Americii, în mijlocul Oceanului Pacific, se află o insulă nelocuită, pe care se află o comoară ascunsă a piraților și unul dintre cele mai interesante cazuri de crimă din ultimii 50 de ani.
Atolul Palmyra, cunoscut și sub numele de Insula Palmyra, este înconjurat de ape albastre și cristaline și se spune că are forma unei potcoave. Se află la aproximativ 500 de mile de cea mai apropiată țară, Kiribati, dar este în mare parte izolată de umanitate.
Insula nu are o populație permanentă, dar găzduiește oficiali ai guvernului american care merg în vizită și câțiva turiști. Ea deține cele mai mari zone marine protejate din lume și a devenit un centru de cercetare crucială în domeniul ecologiei și al schimbărilor climatice, cu peste 150 de specii de corali, 400 de specii de pești, delfini, raze manta și o populație mare de rechini.
Aurul secret al piraților
De-a lungul anilor, insula a rămas liniștită și nelocuită, fără prea multe lucruri de făcut, cu excepția snorkelingului și a explorării paradisului. Potrivit legendei, pe teritoriul său ar putea exista chiar o comoară îngropată. În 1816, vasul pirat Esperanza s-a prăbușit pe recifurile vestice, iar supraviețuitorii au îngropat o avere de lingouri de aur și argint. Până în ziua de azi nu s-a recuperat nimic, dar rămâne un punct de interes pentru căutătorii de comori secole mai târziu.
Invazia șobolanilor
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, insula a fost folosită ca stație de realimentare pentru armata americană și aproximativ 6.000 de persoane au fost staționate acolo. Oamenii au construit piste pentru avioane, au nivelat pădurile native și au lăsat, de asemenea, deșeuri și arme militare împrăștiate pe insulă.
Ca urmare a venirii bărbaților pe insulă, este posibil ca aceștia să fi adus cu ei și șobolani care au deturnat ecosistemul, inclusiv păsările, crabii și copacii indigeni. Cu toate acestea, paraziții au fost în cele din urmă eradicați în 2011, datorită muncii întreprinse de oameni de știință din întreaga lume.
O crimă care a șocat lumea
Cel mai șocant incident din istoria insulei a fost o crimă, care a avut loc în 1974, după ce un cuplu care dorea să călătorească în jurul lumii s-a trezit pe insulă. Malcolm și Eleanor Graham au pornit pe iahtul lor, „Sea Wind„, și plănuiau să rămână pe Palmyra timp de aproximativ un an înainte de a-și continua călătoriile.
Prietenii lor și-au făcut griji pentru cei doi după ce au pierdut legătura cu ei la câteva luni după ce au plecat din America și i-au dat dispăruți. Anchetatorii s-au deplasat pe insulă, dar nu s-a găsit nimic, iar cazul a rămas un mister până când nava Sea Wind a navigat spre Honolulu cu Duane Walker și prietena sa Stephanie Sterns.
Cei doi au fost arestați pentru furtul iahtului, dar abia șase ani mai târziu a ieșit la iveală adevărul despre Malcolm și Eleanor. Cuplul sud-african Sharon și Robert Jordan au dat peste o clădire veche ascunsă în pădurea tropicală deasă din Palmyra, în interiorul căreia au găsit bucăți de ziar despre dispariția lui Graham, iar câteva zile mai târziu, Jordan a găsit un container mare de metal, închis cu un fir gros, în timp ce se plimba pe plajă.
Recipientul conținea scheletul lui Eleanor Graham, care fusese bătută până la moarte, iar corpul ei ars, dezmembrat și aruncat. Walker, care ispășea deja o pedeapsă de zece ani pentru furtul navei Sea Wind, a fost condamnat pentru uciderea lui Graham în 1985. Prietena sa, Sterns, a fost achitată din cauza lipsei de probe.
Walker, care a executat 22 de ani de închisoare înainte de a muri în aprilie 2010, a scris ulterior o carte în care susținea că Malcolm a tras în el și în Eleanor după ce i-a găsit în pat împreună, omorând-o pe aceasta. El a mai spus că Malcolm a murit într-un schimb de focuri a doua zi. Corpul lui Malcolm nu a fost găsit niciodată și, ca atare, moartea sa nu a fost niciodată clasificată drept crimă.