• Cometa va fi cea mai apropiată și cea mai strălucitoare între miercurea și joia viitoare.
  • Binoclurile și telescoapele au făcut ca această cometă să fie ușor de observat începând cu 12 ianuarie.
  • Atunci când cometa verde se va apropia cel mai mult de Pământ, ea se va afla în constelația Camelopardalis.

O cometă verde unică, care nu a mai fost văzută din epoca de piatră, se va apropia cel mai mult de Pământ săptămâna viitoare.

Cometa C/2022 E3 (ZTF) a fost deja vizibilă prin binocluri și telescoape în această lună, dar ar putea deveni vizibilă cu ochiul liber pe măsură ce se apropie tot mai mult de planeta noastră. Experții spun că cei care nu au echipament ar trebui să încerce să o prindă pe 1 și 2 februarie, când cometa verde va arăta cel mai strălucitor pe cerul nopții.

În cel mai apropiat punct, va fi vizibilă din emisfera nordică și din cea sudică. NASA a descris survolul rar al cometei ca fiind o oportunitate extraordinară de a stabili o legătură personală cu un vizitator de gheață din îndepărtatul sistem solar exterior.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Când este cel mai bun moment pentru a o vedea?

Până acum, vizibilitatea a fost cea mai bună înainte de răsărit. Dar, pe măsură ce luna ianuarie se încheie și începe februarie, cometa va fi vizibilă începând de seara.

Cometa va fi cea mai apropiată și cea mai strălucitoare între miercurea și joia viitoare. Cu toate acestea, Observatorul Regal de la Greenwich vă sugerează să verificați la ce oră va răsări luna în locul în care locuiți, pentru a evita ca lumina puternică a acesteia să înece strălucirea cometei.

Și, deși C/2022 E3 (ZTF) a fost anunțată ca fiind una dintre cele mai bune observații de comete din 2023, nu va fi la fel de uimitoare ca și cometa Neowise de acum trei ani.

Aceea a lăsat în urma ei o dungă pitorească în timp ce a zburat pe lângă Pământ. Binoclurile și telescoapele au făcut ca această cometă să fie ușor de observat începând cu 12 ianuarie.

Dar chiar și fără astfel de echipamente, există modalități prin care puteți avea șanse mai mari de a o vedea pe măsură ce se apropie. Aplicațiile de observare a stelelor, precum Night Sky, SkyView și Sky Guide, pot fi de mare utilitate, deoarece vă pot ajuta să găsiți locația exactă a cometelor, ajutându-vă să cartografiați constelațiile de stele.

Prin îndreptarea camerei smartphone-ului către cerul nopții, astfel de aplicații vor folosi realitatea augmentată pentru a vă spune la ce constelații vă uitați și vă vor oferi sfaturi despre cum să observați cometele.

Atunci când cometa verde se va apropia cel mai mult de Pământ, ea se va afla în constelația Camelopardalis. Dacă vreți să încercați să o vedeți până atunci, aceasta va călători prin Corona Borealis, Bootes, Draco și Ursa Minor.