Planeta a depășit pentru prima dată pragul de 2°C pentru încălzirea globală. Ce spun specialiștii

Un nou indicator al încălzirii globale? Conform datelor provizorii, temperatura medie globală înregistrată vineri, 17 noiembrie, este cu peste 2°C mai mare decât media sezonieră din epoca preindustrială, scrie TF1.

Mai exact, diferența este de 2,06°C, explică Samantha Burgess, șefa adjunctă a Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S), pe X (fostul Twitter). „Aceasta este prima zi în care temperatura globală a depășit cu peste 2°C nivelul din perioada preindustrială”, subliniază ea. Mai mult, mercurul din acea zi a fost cu 1,17°C peste media stabilită între 1991 și 2020 pentru acea perioadă a anului.

Această zi istorică se înscrie într-o serie de recorduri: lunile iunie-octombrie au fost deja cele mai calde înregistrate vreodată în lume, potrivit Copernicus, care consideră că în 2023 va depăși „aproape sigur” recordul anual stabilit în 2016. Mai mult, luna octombrie 2023 a fost „cu 1,7°C mai caldă decât media lunilor octombrie din perioada 1850-1900”, după cum a indicat observatorul la începutul lunii noiembrie. Chiar și așa, ar trebui ca pragul de 2°C să fie depășit în medie pe parcursul mai multor ani pentru ca pragul prevăzut de Acordul de la Paris să fie considerat depășit.

Citește și

Exit mobile version