• Se pare că Mercur nu este doar o bucată fierbinte de rocă ce orbitează îndeaproape în jurul Soarelui; este o lume complexă.
  • Descoperirile lui Cannon și ale altora dezvăluie noi detalii despre istoria sa geologică unică, inclusiv prezența probabilă a multor diamante.
  • Micuța planetă este mai mică decât două dintre lunile din sistemul nostru solar (Titan și Ganymede) și este cunoscută pentru anii săi scurți și zilele lungi, orbitând în jurul Soarelui la fiecare 88 de zile pământene și rotindu-se la fiecare 59 de zile.
  • Temperaturile din timpul zilei ating 800 de grade Fahrenheit – a doua după Venus – în timp ce lipsa atmosferei lui Mercur înseamnă că temperaturile nocturne coboară până la -290 Fahrenheit.

În ciuda – sau, mai degrabă, din cauza – începuturilor tumultoase ale lui Mercur, acesta ar putea fi acum o planetă încrustată cu diamante. Potrivit unor noi cercetări, rocile spațiale care s-au lovit de grafitul care acoperă o mare parte a planetei ar fi putut să-l zdrobească în cioburi de diamant.

„Unda de presiune produsă de asteroizi sau comete care lovesc suprafața cu zeci de kilometri pe secundă ar putea transforma acel grafit în diamante”, a declarat Kevin Cannon, geolog la Colorado School of Mines, care și-a prezentat ultimele descoperiri la Lunar and Planetary Science Conference din Houston joia trecută. „Ați putea avea o cantitate semnificativă de diamante în apropierea suprafeței”.

Se pare că Mercur nu este doar o bucată fierbinte de rocă ce orbitează îndeaproape în jurul Soarelui; este o lume complexă. Descoperirile lui Cannon și ale altora dezvăluie noi detalii despre istoria sa geologică unică, inclusiv prezența probabilă a multor diamante.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Micuța planetă este mai mică decât două dintre lunile din sistemul nostru solar (Titan și Ganymede) și este cunoscută pentru anii săi scurți și zilele lungi, orbitând în jurul Soarelui la fiecare 88 de zile pământene și rotindu-se la fiecare 59 de zile. Temperaturile din timpul zilei ating 800 de grade Fahrenheit – a doua după Venus – în timp ce lipsa atmosferei lui Mercur înseamnă că temperaturile nocturne coboară până la -290 Fahrenheit.

Dar aceste statistici uluitoare nu sunt cele care o diferențiază, din punct de vedere geologic: Este vorba de carbonul abundent de pe planetă (sub formă de grafit) și de lovitura extremă pe care a primit-o de la asteroizi acum 4 miliarde de ani. În timpul unei perioade violente și distructive numite „bombardamentul puternic târziu”, Mercur a fost lovită de două ori mai mult decât Luna, iar vecina noastră lunară este complet plină de cratere.

Următoarea sondă spațială care va vizita Mercur ar putea face mai multă lumină asupra trecutului său turbulent și ar putea să ne spună dacă acesta mai deține diamante în prezent. Misiunea comună BepiColombo a agențiilor spațiale europeană și japoneză a fost lansată în 2018, iar perechea sa de nave orbitale va ajunge în cele din urmă în 2025. Aceasta va aduce camere cu rezoluție mai mare care vor sonda la lungimi de undă mai mari, permițându-le oamenilor de știință să caute semne mai directe ale existenței diamantelor pe enigmatica planetă.