• Oamenii de știință propun ca praful lansat de pe suprafața lunară sau de pe o stație spațială situată între Pământ și Soare să reducă radiația solară pentru a atenua efectele schimbărilor climatice.
  • Simulările pe calculator arată acum că praful lunar ar putea servi drept scut în acest scop.
  • Echipa de cercetători se uită la praful lunar ca la o posibilă alternativă pentru umbrirea Pământului.

De ani de zile, s-a luat în considerare posibilitatea de a folosi ecrane” pentru a bloca o cantitate suficientă de radiații solare, între 1 și 2%, pentru a atenua efectele încălzirii globale. Simulările pe calculator arată acum că praful lunar ar putea servi drept scut în acest scop.

Rezultatele sunt publicate în revista Plos Climate, într-un articol realizat de oamenii de știință de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics și de la Universitatea din Utah, care subliniază că studiul lor explorează doar impactul potențial al acestei strategii și nu evaluează dacă scenariile descrise sunt fezabile din punct de vedere logistic.

Nu suntem experți în schimbări climatice sau în știința spațială necesară pentru a muta masele dintr-un loc în altul. Noi doar explorăm diferite tipuri de praf pe o varietate de orbite pentru a vedea cât de eficientă ar fi această abordare”, se arată în document.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Mai exact, ei propun ca praful lansat de pe suprafața lunară sau de pe o stație spațială situată între Pământ și Soare să reducă radiația solară suficient de mult pentru a atenua efectele schimbărilor climatice. Astfel, echipa de cercetători se uită la praful lunar ca la o posibilă alternativă pentru umbrirea Pământului.

Formarea planetelor stârnește praf astronomic

Pentru simulări, echipa a aplicat conceptului de praf lunar o tehnică folosită pentru a studia formarea planetelor în jurul stelelor îndepărtate, obiectul lor obișnuit de cercetare, informează comunicate de presă ale Centrului de Astrofizică și ale Universității din Utah. Formarea planetelor este un proces dezordonat ce ridică praful astronomic, care formează inele în jurul stelelor gazdă. Aceste inele interceptează lumina de la steaua centrală și o radiază într-un mod care poate fi detectat.

Aceasta a fost sămânța ideii: dacă am lua o cantitate mică de material și am pune-o pe o orbită specială între Pământ și Soare și am fragmenta-o, am putea bloca o cantitate mare de lumină solară cu o cantitate mică de masă”, spune Ben Bromley, din Utah.

Primul scenariu: lansarea de particule de pe orbită

Cercetătorii au explorat două scenarii. În primul caz, au plasat o platformă spațială în punctul Lagrange L1, cel mai apropiat punct dintre Pământ și Soare. Punctele Lagrange sunt cinci poziții în spațiu în care atracția gravitațională a Soarelui și a Pământului se echilibrează, oferind locații stabile pentru navele spațiale).

În cadrul simulărilor, aceștia au lansat particule de pe platformă pe orbita L1, inclusiv poziția Pământului, a Soarelui, a Lunii și a altor planete, și au urmărit unde se împrăștie particulele. Aceștia au descoperit că, după ce a fost lansat cu precizie, praful a urmat o traiectorie între Pământ și Soare, creând o umbră, cel puțin pentru o perioadă de timp; vânturile solare, radiațiile și gravitația sistemului solar au deviat cu ușurință praful de pe traiectoria sa.

Al doilea scenariu: particule de tragere de pe Lună

În cel de-al doilea scenariu, aceștia au tras cu praf lunar de pe o platformă de pe suprafața Lunii spre Soare și au constatat că proprietățile inerente ale prafului lunar erau potrivite pentru a funcționa eficient ca o umbrelă.
Simulările au testat modul în care praful lunar a fost dispersat de-a lungul mai multor traiectorii, până când au găsit traiectorii excelente îndreptate spre L1, care au servit ca o umbrelă solară eficientă.

Joanna Haigh de la Imperial College London, care nu este implicată în acest studiu, spune: Calculele sunt atent studiate, iar rezultatele privind echilibrul energetic al Pământului par solide. Cu toate acestea, în ceea ce privește atenuarea încălzirii globale, există o problemă fundamentală în ceea ce privește conceptul din spatele acestui tip de geoinginerie globală.

Poate că principala problemă este sugestia că punerea în aplicare a acestor sisteme va rezolva criza climatică, când tot ceea ce face este să ofere poluatorilor o scuză pentru a nu acționa”, a declarat el pentru Science Media Centre din Marea Britanie.