- Telescopul Euclid a fost lansat în iulie 2023 pentru a cartografia o imagine 3D a universului.
- Primele imagini publicate de Euclid dezvăluie 100 de milioane de surse, inclusiv stele și galaxii îndepărtate.
- Mozaicul recent lansat de Euclid acoperă doar 1% din harta finală planificată, care va include o treime din cer.
- Imaginile capturate de Euclid sunt de patru ori mai clare decât cele obținute de telescoapele terestre.
- Misiunea Euclid va dura șase ani și va observa miliarde de galaxii până la 10 miliarde de ani-lumină distanță.
Lansat în iulie 2023, telescopul spațial Euclid reprezintă unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru a cartografia o imagine tridimensională a universului cunoscut.
Acest telescop are ca scop să dezlege misterele materiei și energiei întunecate, care constituie aproximativ 95% din univers.
Primele imagini publicate
Acum, puțin peste un an mai târziu, primele fotografii au fost împărtășite cu publicul – și au uimit oamenii.
Chiar dacă imaginile reprezintă doar o mică parte din harta generală, ele dezvăluie amploarea și profunzimea uluitoare a ceea ce se află dincolo de planeta noastră Pământ.
Potrivit site-ului web al Agenției Spațiale Europene (ESA), mica zonă explorată de telescop găzduiește „100 de milioane de surse”, care implică stele atât din Calea Lactee, cât și din galaxii îndepărtate.
La examinarea imaginii, ESA a declarat că regiunile de albastru deschis care pot fi văzute în mozaic sunt nori cirrus galactici care se află între stelele din Calea Lactee, conform Unilad TECH.
Norii vagi care sunt compuși din gaz și praf pot reflecta lumina optică, iar acest lucru le permite să fie capturați de camera super-sensibilă pentru lumină vizibilă a misiunii.
Profesorul Mat Page, de la laboratorul de științe spațiale Mullard din cadrul University College London (UCL), care conduce camera VIS (instrument vizibil) a Euclid, a declarat că, înainte de Euclid, nimeni nu a realizat vreodată o imagine a unei zone atât de mari a cerului la o rezoluție atât de mare.
„Înainte de Euclid, nu am fi putut niciodată să vedem norii cirrus slabi din Calea Lactee și să alegem fiecare stea care îi luminează cu o rezoluție foarte mare.”
„Iar aceasta este doar o mică parte din întreaga zonă pe care Euclid o va cerceta, astfel încât, până la final, vom avea o adevărată recoltă astronomică de descoperiri.”
El a adăugat: „Chiar și imaginile mărite nu arată rezoluția completă a spectaculoasei camere VIS a lui Euclid.”
Și acesta este doar începutul. Mozaicul recent lansat este alcătuit din 208 gigapixeli și acoperă doar 1% din ceea ce va include harta finală.
De fapt, se preconizează că harta completă va implica șase ani de observații și va cuprinde o treime din cer. Se așteaptă ca observațiile să surprindă miliarde de galaxii până la 10 miliarde de ani lumină.