• Rămășițele copiilor sacrificați, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani, au fost găsite în iulie-august în situl Pampa La Cruz din stațiunea balneară Huanchaco.
  • Rămășițele a 76 de copii sacrificați zeilor păgâni în urmă cu 1.000 de ani au fost descoperite în Peru.
  • La doi kilometri de Pampa La Cruz se află situl arheologic de la Wanchakito, unde, în aprilie 2018, au fost excavate rămășițele altor 140 de copii, de asemenea oferiți în sacrificiu zeilor.

Rămășițele a 76 de copii sacrificați în timpul unor ritualuri religioase de către preoți din cultura precolumbiană Chimu au fost descoperite recent în Peru, în timpul unor săpături la un sanctuar unde au mai fost găsite oase de copii.

Am găsit 76 de morminte cu rămășițele unor copii sacrificați”, a declarat pentru AFP arheologul Luis Flores. Rămășițele copiilor sacrificați, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani, au fost găsite în iulie-august în situl Pampa La Cruz din stațiunea balneară Huanchaco, în apropiere de orașul Trujillo, la aproximativ 500 km nord de Lima, relatează Agenția France-Presse.

În perioada 2016-2019, aceeași echipă, condusă de arheologul Gabriel Prieto, a descoperit în același loc rămășițele a 240 de copii, sacrificați tot de civilizația Chimu, care a locuit pe coasta de nord a actualului Peru între 900 și 1450.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Este posibil ca sacrificiile să fi fost efectuate în perioade de secetă, de lipsă de ploaie, în legătură cu probleme politice sau războaie. Există mai multe ipoteze și acum le studiem, a adăugat el. Printre descoperiri se numără scheletele a cinci fete în poziție șezândă, îngropate cu capetele atingându-se unul pe celălalt și formând un fel de cerc.

Acum știm că sacrificiile umane, în special cele de copii, erau un element structural al religiei Chimu, a declarat Gabriel Prieto pentru agenția de știri Andina din Peru. Pe lângă experții peruani, la săpăturile care s-au încheiat în septembrie au participat studenți și cercetători de la universități din statele americane Florida și Louisiana. Potrivit lui Flores, lucrările vor continua și anul viitor și este posibil să fie descoperite noi rămășițe umane.

La doi kilometri de Pampa La Cruz se află situl arheologic de la Wanchakito, unde, în aprilie 2018, au fost excavate rămășițele altor 140 de copii, de asemenea oferiți în sacrificiu zeilor.