- Analizele arată că, timp de 800.000 de ani, CO2 atmosferic nu a depășit 300 de părți pe milion (ppm).
- Gazele cu efect de seră – care rețin căldura solară – reprezintă legătura crucială între creșterea temperaturii și activitățile umane.
- Arderea combustibililor fosili și tăierea copacilor duc la eliberarea acestui gaz cu efect de seră.
Oamenii de știință și politicienii spun că ne confruntăm cu o criză planetară din cauza schimbărilor climatice, dar care sunt dovezile încălzirii globale și de unde știm că aceasta este cauzată de oameni?
Advertisment
Planeta noastră se încălzește rapid încă de la începutul revoluției industriale. Temperatura medie la suprafața Pământului a crescut cu aproximativ 1,1 C din 1850. În plus, fiecare dintre ultimele patru decenii a fost mai caldă decât oricare dintre cele anterioare, de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Aceste concluzii provin din analiza a milioane de măsurători colectate în diferite părți ale lumii. Măsurătorile de temperatură sunt colectate de stații meteorologice de pe uscat, de pe nave și de sateliți. Mai multe echipe independente de oameni de știință au ajuns la același rezultat – o creștere bruscă a temperaturilor care coincide cu debutul erei industriale.
Recomandări
Oamenii de știință pot reconstitui fluctuațiile de temperatură chiar și mai departe în timp. Inelele copacilor, nucleele de gheață, sedimentele lacurilor și coralii, toate înregistrează o semnătură a climei din trecut.
Acest lucru oferă un context foarte necesar pentru faza actuală de încălzire. De fapt, oamenii de știință estimează că Pământul nu a mai fost atât de cald de aproximativ 125.000 de ani.
De unde știm că oamenii sunt responsabili de încălzirea globală?
Gazele cu efect de seră – care rețin căldura solară – reprezintă legătura crucială între creșterea temperaturii și activitățile umane. Cel mai important este dioxidul de carbon (CO2), din cauza abundenței sale în atmosferă. De asemenea, ne putem da seama că este vorba de CO2 care captează energia Soarelui. Sateliții arată că mai puțină căldură de pe Pământ scapă în spațiu exact la lungimile de undă la care CO2 absoarbe energia radiată.
Arderea combustibililor fosili și tăierea copacilor duc la eliberarea acestui gaz cu efect de seră. Ambele activități au explodat după secolul al XIX-lea, așa că nu este surprinzător faptul că CO2 atmosferic a crescut în aceeași perioadă.Există o modalitate prin care putem arăta cu certitudine de unde provine acest CO2 suplimentar. Carbonul produs de arderea combustibililor fosili are o semnătură chimică distinctă.
Atât inelele copacilor, cât și gheața polară înregistrează schimbările în chimia atmosferică. Atunci când sunt examinate, acestea arată că carbonul – în special cel provenit din surse fosile – a crescut semnificativ din 1850.
Analizele arată că, timp de 800.000 de ani, CO2 atmosferic nu a depășit 300 de părți pe milion (ppm). Însă, de la Revoluția Industrială, concentrația de CO2 a crescut vertiginos până la nivelul actual de aproape 420 ppm.
Ce impact au oamenii asupra planetei?
Se preconizează că nivelul de încălzire pe care Pământul l-a înregistrat deja va provoca schimbări semnificative în lumea din jurul nostru.
Observațiile din lumea reală ale acestor schimbări corespund modelelor pe care oamenii de știință se așteaptă să le vadă în cazul încălzirii provocate de om. Acestea includ:
- Topirea rapidă a calotei glaciare din Groenlanda și Antarctica
- Numărul dezastrelor legate de vreme a crescut de cinci ori în 50 de ani
- Nivelul global al mării a crescut cu 20 cm (8 inci) în ultimul secol și continuă să crească.
- Din anii 1800, oceanele au devenit cu 40% mai acide, ceea ce afectează viața marină.
Partenerii noștri