• Dacă pielea de pe genunchi, picioarele și mâinile unei persoane dragi a căpătat o culoare bleumarin-violet pestriță, e un semn că se află la câteva ore de moarte, dezvăluie un expert.
  • Alte semne inițiale includ faptul că persoana iubită mănâncă și bea mai puțin.
  • Alte modificări pot include un nivel mai ridicat de durere, precum și o schimbare a tensiunii arteriale, a respirației și a ritmului cardiac.

Dacă pielea de pe genunchi, picioarele și mâinile unei persoane dragi a căpătat o culoare bleumarin-violet pestriță, e un semn că se află la câteva ore de moarte, dezvăluie un expert. Somnul sau somnolența mai mare și schimbarea culorii pielii sunt semnele la care oamenii pot fi atenți atunci când o persoană dragă se apropie de moarte.

Deși observarea acestor semne poate fi dificilă din punct de vedere mental și emoțional pentru membrii familiei, ele pot fi utile pentru a le identifica în perioada premergătoare decesului unei persoane dragi, pentru a le ajuta să se simtă mai confortabil și să fie mai pregătiți.

Web MD a listat simptomele cu una până la trei luni înainte de decesul unei persoane, iar acestea au fost analizate de medicul Carol Der Sarkissian. În timp ce mai multe dintre acestea nu erau surprinzătoare, cum ar fi tendința de a se odihni mai mult, altele erau mai puțin evidente, cum ar fi pielea de pe genunchi, picioare și mâini devenind de un albastru-violet pestriț.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În perioada premergătoare decesului unei persoane dragi, este posibil ca aceasta să se retragă și să nu se mai bucure de lucrurile care, de obicei, i-ar face plăcere. Alte semne inițiale includ faptul că persoana iubită mănâncă și bea mai puțin. În timp ce persoanele mai în vârstă erau predispuse să vorbească mai puțin în timpul acestui proces, un copil poate face invers și să vorbească mult mai mult.

Mai evidente sunt semnele cu aproximativ una până la două săptămâni înainte ca o persoană să moară. În acest moment, Web MD a spus că „persoana se poate simți obosită și epuizată tot timpul, atât de mult încât nu-și mai părăsește patul” și ar putea experimenta o schimbare a tiparelor de somn.

În acest moment a existat, de asemenea, puțin apetit pentru mâncare sau chiar sete de apă. Alte modificări pot include un nivel mai ridicat de durere, precum și o schimbare a tensiunii arteriale, a respirației și a ritmului cardiac.

Modificările mentale ar putea include confuzie, sau faptul că persoana pare să fie într-un fel de amețeală și halucinații. În timp ce fiecare persoană este diferită, experții în îngrijiri paliative spun că a fi alături de o persoană dragă a fost important, indiferent de simptomele acesteia. Marie Curie, cea mai mare organizație caritabilă din Marea Britanie care se ocupă de sfârșitul vieții, a declarat că este posibil ca persoana să nu răspundă atunci când oamenii îi vorbesc sau o ating, dar este posibil ca aceasta să poată încă să simtă sau să audă și să se simtă reconfortată de prezența ta.

Sfatul organizației caritabile a sugerat, de asemenea, că nu este necesar să te îngrijorezi cu privire la momentul potrivit pentru a spune adio. În schimb, familiile ar trebui „să facă ceea ce simt că este bine pentru ele”, a recomandat organizația. Aceștia au adăugat: „Unii oameni se îmbolnăvesc mai repede decât se așteaptă. Așadar, dacă există ceva ce doriți să îi spuneți unui membru al familiei sau unui prieten, este important să o faceți.”