• O echipă de cercetători a descoperit prezenţa unui nou grup de crododilieni fosili şi anume a gavialilor în România.
  • Muzeul de Istorie Naturală intenţionează reluarea, după foarte multe decenii, a cercetărilor de teren în zona Turnu Roşu.
  • În 10 ianuarie 2023, la ora 13, dinţii de gavial vor fi prezentaţi într-un spaţiu expoziţional special amenajat în cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu.

O echipă de cercetători de la Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea, Universitatea Babeş Bolyai, Cluj-Napoca şi Muzeul Brukenthal, Sibiu (cercet. dr. Márton Venczel, Prof. dr. Vlad Codrea şi dr. Nicolae Trif) a descoperit prezenţa unui nou grup de crododilieni fosili şi anume a gavialilor în România.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, materialul fosil studiat provine din colecţia paleontologică a Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu fiind colectat cu mai bine de 100 de ani în urmă din apropierea localităţii Turnu Roşu, din judeţul Sibiu (cunoscută şi sub denumirea de Porceşti).

Deşi resturi de crocodili fosili mai sunt cunoscute din România este pentru prima dată când acest grup al crocodililor, gavialii, este identificat în ţara noastră. Cu toate că în prezent cele două specii actuale de gavialii sunt ameninţaţi cu dispariţia, de-a lungul timpului au fost un grup de succes ce a supravieţuit timp de multe milioane de ani în zonele calde şi umede ale lumii şi având o dietă specializată în consumul de peşti. Deşi existenţa acestor dinţi în colecţie erau cunoscută, fiind iniţial indentificaţi generic drept „crocodili”, a fost nevoie de mai bine de 100 de ani şi un colectiv de specialişti pentru identificarea lor la nivel de subgrup” , anunţă Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Muzeul de Istorie Naturală intenţionează reluarea, după foarte multe decenii, a cercetărilor de teren în zona Turnu Roşu având intenţia de a colecta material adiţional pentru a determina locul de provenienţă a fosilelor şi a rafina informaţiile privind vârsta acestora precum şi contextul ecologic în care trăiau gavialii.

În 10 ianuarie 2023, la ora 13, dinţii de gavial vor fi prezentaţi într-un spaţiu expoziţional special amenajat în cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu.