- Startup-ul britanic Real Ice testează în Arctica un plan controversat pentru a refolosi apa de sub gheață și a o îngheța la suprafață.
- Aproape toată gheața marină din Arctic s-ar putea topi până în vara anului 2027. Asta arată o cercetare publicată în revista Nature.
- Deși rezultatele inițiale sunt promițătoare, specialiștii avertizează asupra riscurilor ecologice.
Efectele încălzirii globale devin tot mai dăunătoare pentru planetă, iar în fruntea victimelor se află Arcticul.
Dar apar și soluții. Startup-ul britanic Real Ice testează în Arctica un plan controversat pentru a refolosi apa de sub gheață și a o îngheța la suprafață, în încercarea de a combate pierderea gheții și criza climatică. Deși rezultatele inițiale sunt promițătoare, specialiștii avertizează asupra riscurilor ecologice.
Advertisment
Ce riscuri ecologice există
Adrian Bîlbă, activist de mediu: „Înainte de a discuta despre riscuri, să vorbim despre motive. Planeta noastră se încălzește, printre altele, și din cauză că devine mai închisă la culoare. Este vorba despre fenomenul numit albedo sau, mai simplu spus, despre scăderea capacității suprafeței Pământului de a reflecta radiațiile calorice solare. Deși o mare parte din aceste radiații sunt reflectate, ele sunt blocate de efectul de seră cauzat de gazele cu efect de seră, precum dioxidul de carbon, și de activitățile umane.”
„Ceea ce încercăm noi să facem este să creștem albedo-ul, adică să creștem reflectivitatea planetei față de radiațiile solare calorice, și să extindem această zonă înghețată, îndepărtând zăpada. Zăpada este un factor de păstrare a căldurii, și toți știm că, atunci când este zăpadă, grâul crește. Această zăpadă, prin metoda folosită, este îndepărtată și înlocuită cu gheață, care reflectă mai bine. Există, însă, dezavantaje, în primul rând legate de fiabilitate și consumurile reale. Pentru a realiza aceste îngroșări ale calotei glaciare pe timpul iernii, care să reziste și vara, deoarece asta este problema: cele câteva luni de vară în care calota glaciare se reduce”, explică Adrian Bîlbă.
Recomandări
Citește și
- Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile structurale şi de coeziune
- Marea Britanie, Italia și Japonia proiectează avionul de vânătoare al viitorului. Ce presupune inițiativa
- Înveți game development la Echo School. Studenții pot alege dintre 3 programe de studii recunoscute internațional
Partenerii noștri