• Celebrul scriitor victorian a învățat stenografia lui Gurney de la o vârstă fragedă, dar a modificat-o pentru a-și crea propriul sistem unic, pe care cercetătorii l-au considerat aproape imposibil de descifrat.
  • Stenografia lui Gurney a fost concepută la mijlocul secolului al XVIII-lea de Thomas Gurney.
  • Mesajul din luna mai a anului 1859, unul dintre cele 10 documente scrise de mâna lui Dickens care, până acum, au fost imposibil de citit, este adresat editorului de atunci al The Times.

Stenograma unică a lui Charles Dickens era atât de impenetrabilă încât autorul însuși a numit-o „scrisul diavolului”.
Acum, la 210 ani de la nașterea sa, cercetătorii i-au descifrat misterele – și, în acest fel, au descoperit o dispută furibundă cu un ziar, din cauza unei reclame blocate, a scris The Telegraph.

Celebrul scriitor victorian a învățat stenografia lui Gurney de la o vârstă fragedă, dar a modificat-o pentru a-și crea propriul sistem unic, pe care cercetătorii l-au considerat aproape imposibil de descifrat.

Stenografia lui Gurney a fost concepută la mijlocul secolului al XVIII-lea de Thomas Gurney, care a publicat-o sub titlul „Brachygraphy, or Swift Writing, Made easy to Meanest Capacity”. Dickens a învățat-o în timpul liber și, mai târziu, a folosit această abilitate pentru a deveni reporter independent.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Scrisoarea descifrată era adresată editorului The Times

Acum, o echipă de cercetători, susținută de amatori, a descifrat mai mult de jumătate din codul său privat, deblocând cel puțin o scrisoare și, eventual, alte nouă documente.
Mesajul din luna mai a anului 1859, unul dintre cele 10 documente scrise de mâna lui Dickens care, până acum, au fost imposibil de citit, este adresat editorului de atunci al The Times, JT Delane.

Creatorul lui Oliver Twist dorea să promoveze o nouă revistă literară într-un anunț publicat în ziar. La acea vreme, Dickens era deja coproprietar al unei reviste, Household Words, împreună cu editorii săi, Bradbury & Evans.

Cu toate acestea, după ce s-a certat cu aceștia din cauza unei percepții de lipsă de sprijin în timpul despărțirii de soția sa, Catherine, Dickens s-a adresat instanței pentru a cere dizolvarea revistei.
Ulterior, Dickens a fondat o nouă revistă, All the Year Round, și, cu scopul de a atrage foștii cititori ai revistei Household Words, a căutat să plaseze un anunț în The Times în care susținea că revista a fost „desființată de el”.

Temându-se de repercusiuni legale, un funcționar de la ziar a respins anunțul lui Dickens, spre furia autorului.
În scrisoarea sa către domnul Delane, a cărei copie stenografiată a păstrat-o, probabil din motive juridice, romancierul din secolul al XIX-lea a susținut că a folosit exact forma de cuvinte pe care Master of Rolls îi ordonase să o folosească în hotărârea judecătorească.

Echipa Dickens Code va continua proiectul până în 2023

Dr. Claire Wood, lector de literatură victoriană la Universitatea din Leicester și parte a echipei Dickens Code care a descifrat scrisul hieroglific, a declarat pentru The Telegraph că au descifrat acum aproximativ 60% din stenograma lui Dickens.

O recompensă de 300 de lire sterline a fost oferită pentru cea mai completă încercare de decodare a scrisorii. Câștigătorul final a fost Shane Braggs, din California, care a declarat că a descoperit puzzle-ul în timp ce naviga prin grupurile de coduri de pe site-ul de socializare Reddit.
Până în prezent, doar 60-70 % din scrisoare a fost tradusă, dar este suficient pentru a-i descoperi semnificația.

Proiectul de descifrare a stenogramei va continua până în 2023, cu provocări lunare pentru a implica publicul.