- Rata amplificată a încălzirii este cea mai puternică în ocean și tinde să fie mai mare toamna și iarna, când gheața marină se extinde și căldura este eliberată înapoi în atmosferă.
- La începutul acestui an, NASA a constatat că creșterea gheții în Marea Arctică în toamna și iarna trecută a fost a zecea cea mai mică din înregistrările satelitare.
- Un studiu separat publicat în luna iunie a acestui an a constatat că Marea Barents a înregistrat o încălzire excepțională de până la 37 de grade Celsius pe deceniu în ultimii 20-40 de ani.
Arctica se încălzește mai repede decât se credea anterior, în comparație cu media globală, informează un articol publicat online în Communications Earth & Environment. Această încălzire accelerată a Arcticii sugerează că regiunea este mai sensibilă la încălzirea globală decât se estimează în prezent.
Advertisment
Studiile anterioare au raportat că Arctica se încălzește, în medie, cu o rată dublă și triplă față de restul globului – un fenomen numit amplificare arctică.
Mika Rantanen și colegii săi au analizat datele de observație de la Cercul Arctic între 1979 și 2021 și au estimat că o mare parte din Oceanul Arctic s-a încălzit cu o rată de 0,75°C pe deceniu în această perioadă, de cel puțin patru ori mai repede decât media globală.
Recomandări
În sectorul eurasiatic al Oceanului Arctic, în apropierea arhipelagurilor Svalbard și Novaya Zemlya, s-a constatat că încălzirea a fost de până la 1,25°C pe deceniu; de șapte ori mai rapidă decât în restul lumii. Autorii sugerează că amplificarea Arcticii se intensifică în timp din cauza pierderii tot mai mari a gheții marine.
Autorii sugerează că este posibil ca previziunile modelelor climatice să fi subestimat, în general, amplificarea Arcticii între 1979 și 2021 și solicită efectuarea unor investigații mai detaliate privind mecanismele care stau la baza amplificării Arcticii și reprezentarea acestora în modelele climatice.
Partenerii noștri