- Oamenii de știință au estimat că primii câini au fost domesticiți în urmă cu 20.000-40.000 de ani de către oamenii care trăiau în Europa.
- Mii de ani mai târziu, ei sunt în continuare cei mai buni prieteni ai omului.
- Dacă petreceți timp cu un câine, veți descoperi destul de ușor că acesta este capabil să perceapă emoțiile umane.
Dacă ați avut vreodată un câine ca animal de companie, probabil că ați experimentat, de multe ori, situații în care propriul câine a reacționat negativ la o persoană aparent neamenințătoare, în timp ce alte persoane au fost trecute cu vederea de „senzorii” patrupedului.
Potrivit unei cercetări publicate în anul 2014, s-ar putea ca acest fapt să aibă o semnificație mult mai profundă.
Câinii fac parte din viața oamenilor dintotdeauna. Oamenii de știință au estimat că primii câini au fost domesticiți în urmă cu 20.000-40.000 de ani de către oamenii care trăiau în Europa.
Această concluzie a fost trasată după ce cercetătorii au studiat ADN-ul de la rămășițele a trei canini domesticiți, care datează de acum 4.700 și 7.000 de ani. Mii de ani mai târziu, ei sunt în continuare cei mai buni prieteni ai omului.
De-a lungul timpului, numeroase rase de câini au fost crescute pentru diferite sarcini, de la pășunat, la protecție sau în unele cazuri, pentru aspectul sau personalitatea lor.
În Statele Unite, numărul animalelor de companie este în creștere. Potrivit datelor din Studiul național privind proprietarii de animale de companie 2019/2020, realizat de American Pet Products Association, 67% dintre gospodăriile din SUA dețin un animal de companie.
Această cifră este în creștere de la doar 56% în 1988. Potrivit sondajului lor, există aproximativ 63 de milioane de animale crescute ca animale de companie în SUA.
Receptivitatea celui mai bun prieten al omului
Dacă petreceți timp cu un câine, veți descoperi destul de ușor că acesta este capabil să perceapă emoțiile umane.
Unele cercetări au sugerat faptul că patrupedele sunt capabile să miroasă frica și pot face diferența între fețele fericite și zâmbitoare și fețele furioase.
Alte animale, precum elefanții și delfinii, sunt capabile să înțeleagă mesajele pe care oamenii le transmit, inclusiv prin gesturi. Ele reacționează la gesturile oamenilor prin investigarea zonei pe care acesta o indică.
De exemplu, dacă un om arată cu degetul spre jucăria preferată, este probabil ca un câine să reacționeze la acest gest prin recuperarea obiectului indicat.