• Cercetătorii americani au descoperit că o singură acțiune în fiecare zi reduce riscul de deces cauzat de bolile cardiovasculare, neurodegenerative și respiratorii, precum și de cancer.
  • Este vorba despre consumul a 7 grame (o jumătate de lingură) de ulei de măsline pe zi.
  • Toții oamenii vor sa aibe o viață cât mai lungă pentru a se bucura de cei dragi. De aceea ei încearcă tot felul de metode pentru a se menține în formă.

Experții au descoperit că înlocuirea margarinei și a untului cu uleiuri vegetale nesaturate, cum ar fi cel de măsline, îmbunătățește semnificativ rezultatele sănătății. Studiul arată că înlocuirea a 10 grame pe zi a grăsimilor precum margarina, untul, maioneza și grăsimea din lapte cu ulei de măsline reduce riscul de deces cu un procentaj cuprins între 8-34%.

„Medicii ar trebui să sfătuiască pacienții să înlocuiască anumite grăsimi precum margarina și untul cu ulei de măsline pentru a le îmbunătăți sănătatea. Cercetarea noastră ajută la transmiterea de recomandări mai specifice pe care pacienții le pot înțelege mai ușor și, sperăm, să le includă în dieta lor”, a spus liderul studiului, dr. Mart Gouasch-Fer.

Cercetătorii au analizat dosarele medicale a peste 92.000 de persoane în ultimii 28 de ani

Toate persoanele au fost testate în 1990 și inițial nu au avut boli cardiovasculare sau cancer.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

La fiecare patru ani, ele au fost întrebate cât de des au mâncat anumite alimente: grăsimi și uleiuri, precum și ce mărci sau tipuri de uleiuri au folosit pentru gătit și au adăugat la masă în anul precedent.

Au influențat și alți factori. Majoritatea iubitorilor de măsline erau mai activi fizic, erau de origine sud-europeană sau mediteraneană, fumau mai puțin și mâncau mai multe fructe și legume proaspete decât cei care consumau mai puțin ulei de măsline.

Din cei 92.000 de oameni testați, peste 36.000 au fost capabili să adere la un stil de viață similar în 28 de ani. Când cercetătorii au comparat cei care consumau mai mult de 7 grame de ulei de măsline pe zi cu alți participanți la experiment, au descoperit că ratele lor de mortalitate au fost semnificativ diferite.

Astfel, riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare este mai mic cu 19%, din cauza cancerului – cu 17%, bolilor neurodegenerative – cu 29%, iar din bolile respiratorii – cu 18%.

„Poate că un consum mai mare de ulei de măsline este un semn al unei diete mai sănătoase și al unui statut socio-economic mai ridicat. Cu toate acestea, chiar și după ajustarea pentru acești și alți factori ai statutului socio-economic, rezultatele noastre au fost în mare parte aceleași”, explică Gouache-Fer.