• În 2018, niște cercetători din Polonia au făcut o analiză a beneficiilor urzicilor. Buruiana, concluzionează ei, este o „plantă obișnuită cu proprietăți extraordinare” și a fost în mare măsură subestimată.
  • Un cercetător din Viena, Gottfried Richter, a avut o sugestie pentru a reduce criza de bumbac. El a adus o plantă cu tulpini foarte fibroase, care putea fi țesută în fir, potrivindu-se cu alte materiale precum inul.
  • Urzicile au acreditări nutriționale de top: conțin un nivel de fier care poate rivaliza cu frunzele mai la modă, cum ar fi spanacul sau kale. Și sunt, de asemenea, o sursă de zinc, fier și magneziu.

Cu o creștere rapidă și o înțepătură aspră, ce e de iubit la urzici? Potrivit BBC, destul de multe de fapt.

În timpul Primului Război Mondial, sperietoarele Germaniei au început să dispară de pe câmpuri. Nu că ar fi plecat să se plimbe, ci pentru că nu mai exista îmbrăcăminte. Marina britanică a blocat porturile europene pentru a înfometa Germania și Austro-Ungaria de mărfuri și materii prime, inclusiv bumbac, astfel încât hainele sperietoarelor erau prea valoroase pentru a fi lăsate păsărilor.

În 1916, industria de îmbrăcăminte germană a fost pusă sub controlul statului, iar comerțul cu îmbrăcăminte second-hand a fost interzis. Autoritățile au raționalizat ciorapii la două perechi de persoană la fiecare trei luni, au introdus o regulă pentru lungimea rochiilor și au readus la viață păturile vechi și fețele de masă.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Era nevoie de o alternativă la textilele pe bază de bumbac

Au fost explorate diverse alte materiale ca lână, inul și chiar hârtia. Dar un cercetător din Viena, Gottfried Richter, a avut o sugestie pentru a reduce criza de bumbac. El a adus o plantă cu tulpini foarte fibroase, care putea fi țesută în fir, potrivindu-se cu alte materiale precum inul. Plusul era că planta creștea lejer pe toate pajiștile din Europa Centrală și de Est.

Urmând sfatul lui Richter, autoritățile au investit pentru plantarea urzicilor. Fibra de urzică este considerată cel mai bun înlocuitor al bumbacului pe care l-a găsit Germania.

Urzicile pot să nu sune foarte luxos de purtat, dar, din fericire, acele lor sunt neutralizate în timpul fabricării. Strămoșii noștri și-au dat seama de benficiile urzicilor. Utilizarea sa ca material textil datează de secole.

În ultimele decenii, designerul de modă german Gesine Jost a folosit urzicile pentru a face topuri, paltoane și fuste. Însă îmbrăcămintea este departe de singura utilizare a plantei, urzicile pot trata durerile de oase și te pot ține treaz noaptea.

Oricine a pus mâna pe urzici sau a trebuit să le scoată din grădini, ceea ce dă bătai de cap și usturimi, dar poate că urzica merită mai multă admirație. În ultimii ani, ecologistii și grădinarii spun că ar fi timpul să îmbrățișăm cea mai enervantă buruiană.

Variante ale plantei Urtica, cu frunzele sale zimțate și tulpinile fibroase, se găsesc în întreaga lume. Nu toate ustură, dar cele mai comune specii U. dioca, și versiunea pitică U. urens, pot fi dureroase dacă sunt atinse.

Aceste urzici mici ace care așteaptă să-și injecteze veninul în piele. În interiorul lor se află un fluid care conține acid formic, histamină, acetilcolină și serotonină. De aceea, cuvântul urzică derivă din cuvântul anglo-saxon „noedl” (ac) iar numele său științific Urtica înseamnă „a arde”.

Oamenii au cules și cultivat planta de secole. Săpăturile arheologice din Marea Britanie arată că, încă din epoca bronzului, oamenii foloseau o subspecie a plantei pentru a-și face îmbrăcămintea, deoarece din tulpinile sale se făceau țesături puternice.

De-a lungul secolelor, urzica s-a împletit cu folclor și povești. În povestea lui Hans Christian Anderson „Lebedele sălbatice”, o prințesă trebuie să tricoteze în tăcere 11 cămăși de urzică pentru a-i salva pe 11 dintre frații ei, care au fost transformați în lebede de către mama lor vitregă rea.

Urzicile sunt, de asemenea, asociate cu legenda nordică – în special poveștile lui Thor și tovarășul său Loki, acesta din urmă ar fi inventat o plasă de pescuit făcută din fire de urzică pentru a prinde somon.

În urmă cu aproximativ 2.000 de ani, romanii au mâncat planta, au folosit-o pentru fragezirea cărnii și există o poveste care a sugerat că soldații romani au adus semințe cu ei în Marea Britanie, astfel încât să se poată bate cu ele.

De asemenea, există povești despre americani care se înțeapă intenționat cu urzici pentru a nu adormi în timpul nopții și, de asemenea, le folosesc împotriva durerile articulare.

În 2000, cercetătorii au efectuat un studiu pentru a testa afirmațiile cu privire la puterile de calmare ale urzicilor. Oamenii de știință au descoperit că persoanele care sufereau de disconfort artritic la degetul mare sau arătător erau mai predispuse să raporteze o ușurare a durerilor lor după înțepăturile de urzică, în comparație cu un grup de oameni care au aplicat o frunză cu aspect similar, fără înțepături.

Asta nu este tot ce are de oferit urzica

În 2018, niște cercetători din Polonia au făcut o analiză a beneficiilor urzicilor. Buruiana, concluzionează ei, este o „plantă obișnuită cu proprietăți extraordinare” și a fost în mare măsură subestimată.

Urzicile îmbunătățesc mediile în care cresc. Ele pot hrăni solul care a fost suprafertilizat și pot reduce conținutul de metale grele și pot ține la distanță diferite specii de insecte periculoase.

Urzicile au, de asemenea, acreditări nutriționale de top: conțin un nivel de fier care poate rivaliza cu frunzele mai la modă, cum ar fi spanacul sau kale. Și sunt, de asemenea, o sursă de zinc, fier și magneziu.

În cele din urmă, există nenumărate utilizări medicinale. De exemplu, un supliment alimentar care conține urzici ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor infecțiilor tractului urinar și ale prostatei mărite. Între timp, s-au susținut că urzicile ar putea ajuta la tratarea simptomelor febrei.

Așadar, de ce urzicile nu sunt cultivate și vândute mai pe scară largă sau lăsate să crească în grădini ca plante gratuite cu proprietăți bonus?

Deocamdată, planta rămâne în sălbăticie. O parte din motive ar fi că recoltarea poate fi costisitoare pentru fermieri: tulpinile și frunzele trebuie să fie uscate pentru procesare. Totuși, dacă cererea consumatorilor de urzici ar crește, ca aliment, medicament sau textil, atunci asta ar putea schimba economia.

Cu florile lor delicate și frunzele ascuțite, urzicile sălbatice au o asemănare puternică cu un alt grup de plante, urzicile moarte, care se cultivă în grădini.

Cine știe, peste 10 ani, urzicile ar putea fi în unele dintre grădinile cele mai atent îngrijite sau chiar o parte din garderoba ta.