- Copiii ale căror mame se confruntă cu un nivel în creștere de depresie din perioada dinaintea sarcinii până în lunile imediat după naștere sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta probleme emoționale, sociale și academice în timpul tinereții, raportează cercetătorii și colegii de la UCLA.
- Studiul lor a durat șapte ani și a fost publicat recent, urmărind mamele și descendenții lor de la preconcepție până la vârsta de 5 ani.
- Este primul studiu care demonstrează modul în care schimbările nivelului de depresie al mamelor de-a lungul timpului pot afecta comportamentul și bunăstarea emoțională a copilăriei timpurii, au spus autorii.
Copiii ale căror mame se confruntă cu un nivel în creștere de depresie din perioada dinaintea sarcinii până în lunile imediat după naștere sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta probleme emoționale, sociale și academice în timpul vieții, raportează cercetătorii și colegii de la UCLA.
Advertisment
„Descoperirile noastre sugerează că creșterea simptomelor de depresie ale mamei de la preconcepție până la postpartum contribuie la scăderea atenției copiilor și la controlul comportamental, ceea ce poate crește riscul de probleme pe toată durata vieții. Părinții ar trebui să știe, totuși, că acest lucru poate fi abordat prin intervenție în copilărie timpurie.”
Pentru studiul din două părți, cercetătorii au analizat mai întâi datele despre 362 de femei, dintre care majoritatea erau persoane de culoare sau hispanici și proveneau din medii cu venituri mici. Datele au fost colectate ca parte a unui studiu al Community Child Health Network, o colaborare între oamenii de știință din domeniul sănătății de la UCLA și alte instituții, împreună cu parteneri comunitari, care a investigat disparitățile în sănătatea mamei și a copilului în rândul familiilor sărace și minoritare.
Recomandări
Femeile, care aveau deja un copil mic, au fost urmărite printr-o sarcină ulterioară și au fost intervievate de patru ori despre simptomele lor de depresie, o dată înainte de a rămâne însărcinată, de două ori în timpul sarcinii și din nou la aproximativ trei luni după nașterea copilului lor, cercetătorii urmărind modul în care aceste simptome s-au schimbat în timp.
Puțin sub 75% dintre femei au raportat simptome scăzute de depresie care nu s-au schimbat în perioada de studiu, în timp ce 12% au avut simptome scăzute care au crescut semnificativ și 7% au avut simptome persistente ridicate.
Pentru a doua parte a studiului, cercetătorii au urmărit 125 dintre aceste femei câțiva ani mai târziu. Când copiii lor aveau 4 ani, sau vârsta preșcolară, mamele au fost rugate să descrie în detaliu temperamentul și comportamentul copilului lor, în special experiențele lor de suferință emoțională și capacitatea lor de a-și regla emoțiile.
Apoi, la vârsta de 5 ani, copiii au îndeplinit o sarcină care necesită atenție concentrată. Privind un ecran iPad care arăta o serie de pești, li s-au cerut să identifice direcția în care se confruntă peștele din mijloc, ignorând direcția tuturor celorlalți pești. Scoruri mai mari la această sarcină reflectă o capacitate mai mare de concentrare și de a inhiba atenția la stimulii din jur, a spus Rinne.
Copiii mamelor a căror depresie a crescut de la preconcepție până în perioada postpartum au avut rezultate semnificativ mai slabe la sarcina computerului decât cei ale căror mame au raportat simptome constante scăzute de depresie. Interesant este că nu au existat diferențe de performanță între copiii ale căror mame au experimentat depresie constant ridicată și cei ale căror mame au avut depresie constant scăzută.
Descoperirile sunt publicate în Journal of Affective Disorders
„Acest studiu sugerează că un model de creștere a depresiei poate afecta negativ copiii”, a spus autorul principal Christine Dunkel Schetter, un distins profesor de psihologie și psihiatrie la UCLA, care a avut un rol principal în proiectarea studiului și în dezvoltarea interviurilor. Ea a menționat că nu toți acești copii sunt destinați să se confrunte cu probleme, dar a subliniat că „au un risc mai mare de probleme socio-emoționale și comportamentale și probleme la școală”.
Copiii ale căror mame au raportat în mod constant simptome scăzute de depresie, a spus ea, nu sunt expuși riscului.
„Mamele care se confruntă cu depresie sau stres de mai multe ori ar trebui să știe ce efecte le poate avea asupra copiilor mici”, a adăugat Dunkel Schetter. „Ei pot solicita evaluare și tratament de la un medic sau un profesionist în sănătate mintală pentru copiii lor și pentru ei înșiși”.
Importanța tratamentului pentru depresia maternă
„Venirea unui copil în familie este o ajustare emoțională și psihologică semnificativă care poate implica atât bucurie, cât și suferință”, a spus Rinne. „Depresia maternă este una dintre cele mai frecvente complicații ale sarcinii și postpartum”.
În Los Angeles, a subliniat ea, estimările privind depresia în timpul sarcinii și la proaspetele mame sunt de până la 25%.
Concluziile studiului, a spus Rinne, susțin „importanța îngrijirii complete a sănătății mintale în mai multe perioade ale cursului vieții reproductive”, începând chiar înainte de sarcină și continuând după, în special pentru mamele care simt un nivel ridicat de suferință în orice moment.
Co-autorii studiului includ Elysia Poggi Davis de la Universitatea din Denver, Madeleine Shalowitz de la Rush University Medical Center din Chicago și Sharon Ramey de la Virginia Tech. Nicole Mahrer, un fost cercetător postdoctoral UCLA și actual profesor asistent de psihologie la Universitatea La Verne, și fostul cercetător postdoctoral UCLA Christine Guardino, care este acum profesor asistent de psihologie la Dickinson College din Pennsylvania, au asistat la cercetare.
Studiul, care a fost realizat înainte de COVID-19, s-a încheiat în 2019. A fost finanțat de Institutul Național pentru Sănătatea Copilului și Dezvoltarea Umană Eunice Kennedy Shriver și Institutul Național pentru Cercetare în Asistență Asistentă, ambele parte din Institutul Național de Sănătate.