• Rezultatele publicate în AJIC sugerează că unitățile temporare ar putea oferi o opțiune sigură și provizorie pentru gestionarea pacienților cu boli respiratorii infecțioase.
  • Pe parcursul perioadei de 18 luni, din iulie 2020 până în decembrie 2021, Dr. Wee și colegii săi au efectuat prelevări de probe de mediu.
  • Au existat foarte puține cercetări care să evalueze eficacitatea acestor secții în gestionarea cazurilor de COVID-19.

Saloanele de izolare temporară utilizate pentru a găzdui pacienții cu COVID-19 la un mare spital din Singapore în timpul pandemiei mondiale au permis gestionarea în siguranță a cazurilor de COVID-19 pe o perioadă de 18 luni, fără transmiterea SARS-CoV-2 asociată asistenței medicale. Rezultatele studiului, publicate astăzi în American Journal of Infection Control (AJIC), sugerează că aceste secții pot oferi o opțiune sigură pentru gestionarea pacienților în timpul unor viitoare pandemii cauzate de un nou agent patogen respirator.

Acest studiu oferă informații importante care susțin siguranța unităților de izolare temporară – care au devenit o opțiune critică pentru multe unități de asistență medicală din întreaga lume în timpul pandemiei COVID-19 – și poate informa practica în timpul pandemiilor ulterioare”, a declarat Wee Liang En Ian, consultant asociat în cadrul Departamentului de boli infecțioase de la Spitalul General din Singapore (SGH), unul dintre autorii principali ai lucrării. În ciuda contaminării cu SARS-CoV-2 din mediul înconjurător observată în secțiile de izolare temporară din instituția noastră, nu am găsit nicio dovadă de transmitere către personalul medical pe o perioadă prelungită.”

În timpul pandemiei COVID-19, cererea de camere de izolare a infecțiilor transmise prin aer pentru gestionarea în siguranță a pacienților cu această boală a depășit adesea disponibilitatea. Multe instituții de asistență medicală au creat secții de izolare temporare în perioada de vârf a pandemiei pentru a asigura o capacitate de creștere rapidă. Cu toate acestea, au existat foarte puține cercetări care să evalueze eficacitatea acestor secții în gestionarea cazurilor de COVID-19.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Cum a decurs studiul?

Pe parcursul perioadei de 18 luni, din iulie 2020 până în decembrie 2021, Dr. Wee și colegii săi au efectuat prelevări de probe de mediu pentru ARN SARS-CoV-2 în secțiile de izolare temporară construite din containere prefabricate (N=20) sau convertite din secții generale cu presiune normală (N=47) la SGH. Cercetătorii au finalizat prelevarea de probe în momentul externării/transferului pacienților și înainte de curățarea finală. În această perioadă, spitalul a efectuat, de asemenea, urmărirea contactelor, supravegherea activă și secvențierea întregului genom (WGS) pentru toate cazurile de COVID-19 în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății din spital (HCW).

Cercetătorii au colectat și evaluat un total de 355 de tampoane de mediu și au stabilit că 22,4% (15/67) dintre pacienți au avut cel puțin o probă pozitivă. În comparație cu pacienții din secțiile de izolare transformate, pacienții cazați în camere de izolare construite din containere prefabricate au avut șanse mai mari de contaminare detectabilă a mediului (adjusted-odds-ratio, aOR=10,46, 95%CI=3,89-58,91, p=0,008), majoritatea probelor de mediu pozitive fiind obținute din zona toaletelor (60,0%, 12/20) și o altă parte substanțială din echipamentele pacienților, inclusiv dispozitivele electronice utilizate pentru comunicarea cu pacienții (8/20, 40,0%). În rândul pacienților din secțiile de izolare temporară convertite, contaminarea mediului a fost, de asemenea, detectată cel mai frecvent în zona toaletelor (17,0%, 8/47), în timp ce doar 4,3% (2/47) dintre acești pacienți au avut probe pozitive de la echipamentul pacientului (sonerie).

În timpul perioadei de studiu, SGH a raportat 441 de cazuri de infecție cu COVID-19 în rândul HCW, dintre care 5,7% (25/441) au fost înregistrate în rândul HCW care lucrau în oricare dintre zonele de izolare COVID-19 ale spitalului. În timp ce șapte dintre aceste cazuri au apărut în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății care lucrează în secțiile de izolare temporară, WGS și investigațiile epidemiologice nu au furnizat nicio dovadă de transmitere de la pacient la lucrător la lucrător sau de la lucrător la lucrător.

Acest studiu sugerează că, cu o combinație corectă de practici de prevenire a infecțiilor, inclusiv unități de izolare bine concepute, procese de curățare adecvate, respectarea protocoalelor de prevenire și utilizarea adecvată a echipamentului de protecție personală, unitățile de izolare temporară sunt o opțiune viabilă pentru a ajuta la gestionarea în siguranță a pacienților în timpul focarelor de boli respiratorii”, a declarat Linda Dickey, RN, MPH, CIC, FAPIC, președintele APIC din 2022.