• Oamenii de știință spun că rămâne neclar modul în care unele modele de somn sunt legate de mortalitate.
  • Vârsta somnului, spun ei, este o vârstă estimată a unei persoane pe baza calității somnului, care este legată de starea de sănătate a acesteia.
  • Oamenii de știință spun că nu este clar cum este legată fragmentarea somnului de riscul de deces.

Fragmentarea crescută a somnului este cel mai puternic predictor al mortalității, potrivit unei noi analize a studiilor. Cercetarea, publicată recent în revista Digital Medicine, a evaluat 12.000 de studii care au investigat caracteristicile persoanelor în timpul somnului, inclusiv mișcarea bărbiei și a picioarelor, respirația și bătăile inimii.

Oamenii de știință, inclusiv Emmanuel Mignot de la Universitatea Stanford, au dezvoltat un sistem care utilizează învățarea automată pentru a prezice vârsta de somn a unei persoane și pentru a identifica variațiile somnului cel mai strâns legate de mortalitate.

Vârsta somnului, spun ei, este o vârstă estimată a unei persoane pe baza calității somnului, care este legată de starea de sănătate a acesteia. Cercetările anterioare au documentat faptul că somnul este unul dintre primele lucruri care este perturbat în cazul multor tulburări.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Oamenii de știință au citat exemplul pacienților cu boala Parkinson și au spus că, în cele mai multe cazuri, aceștia acționează violent în vise cu aproximativ cinci până la 10 ani înainte de apariția altor simptome.
Evaluând diferite caracteristici ale somnului indivizilor, noul studiu a constatat că fragmentarea somnului, atunci când oamenii se trezesc pentru scurt timp de mai multe ori în timpul nopții fără să-și amintească, a fost cel mai puternic predictor al mortalității.

Cercetătorii spun că acest tip de întrerupere a somnului este diferit de momentul în care o persoană își dă seama că se trezește, așa cum se raportează în cazul tulburărilor de somn precum insomnia și apneea de somn. Cu toate acestea, oamenii de știință spun că nu este clar cum este legată fragmentarea somnului de riscul de deces.

Determinarea motivului pentru care fragmentarea somnului este atât de dăunătoare pentru sănătate este un lucru pe care intenționăm să îl studiem în viitor, a declarat Dr. Mignot într-o declarație. În cadrul cercetării, oamenii de știință au determinat cum arată somnul mediu la o anumită vârstă.

Apoi au folosit un sistem de învățare automată pentru a evalua modelele din datele persoanelor din cele 12.000 de studii și l-au folosit pentru a prezice vârsta lor de somn. Folosind diferența dintre vârsta cronologică a oamenilor și vârsta lor de somn, cercetătorii au prezis apoi mortalitatea acestora, pornind de la ipoteza că o vârstă mai înaintată de somn este un indicator al unei probleme de sănătate. Vârsta mai mare a somnului s-a reflectat mai ales în fragmentarea crescută a somnului, sugerând că este un marker al sănătății viitoare, au concluzionat oamenii de știință în studiu.