• Piețele de obligațiuni au avut o adaptare rapidă la amenințarea venită din partea schimbărilor climatice.
  • Aproximativ 12% din producția economică a națiunilor defavorizate și medii-inferioare urmează să fie pusă sub amenințare.
  • Țările care se situează în jurul ecuatorului și în jurul statelor insulare mici sunt, de cele mai multe ori, expuse la riscurile climatice fizice.

Națiunile sărace sunt de patru ori mai predispuse la schimbări climatice până în 2050 decât țările bogate, conform unei analize S&P Global Ratings. Piețele de obligațiuni au avut o adaptare rapidă la amenințarea venită din partea schimbărilor climatice.

Aproximativ 12% din producția economică a națiunilor defavorizate și medii-inferioare urmează să fie pusă sub amenințare, în comparație cu 3% în ceea ce privește statele cu venituri ridicate și medii-superioare. Printre națiunile cele mai amenințate se numără Asia de Sud, de 10 ori mai mult decât Europa. Acest lucru este cauzat de expunerea la: furtuni, inundații și creșterea nivelului mării, conform Bloomberg.

Conform studiului, țările care se situează în jurul ecuatorului și în jurul statelor insulare mici sunt, de cele mai multe ori, expuse la riscurile climatice fizice. Mai mult decât atât, acestea au tendința de a avea economii semnificativ mai sărace, mai puțin diversificate, iar instituțiile sunt considerabil mai slabe.

Recomandări

KATE ÎMPLINEȘTE 43 DE ANI
NE ÎNȚELEGEM ȘI NOI?
UE SUSȚINE UCRAINA ȘI FĂRĂ SUA
VOTĂM DIN AN ÎN PAȘTI
ACUZAȚII DIN GROENLANDA
UCRAINA VREA LOCUL UNGARIEI

Finanțarea pentru rezolvarea problemelor climatice poate fi soluția salvatoare

Așadar, pierderile economice ale națiunilor sunt susceptibile de a fi în continuă creștere și mai persistente din cauza capacității mici de adaptare, a constatat S&P.

„Este nevoie de finanțare în domeniul climei, pentru a contribui la creșterea rezilienței țărilor în curs de dezvoltare la schimbările climatice, la care acestea au contribuit relativ puțin. Cooperarea și sprijinul internațional pot ajuta țările cele mai vulnerabile să finanțeze un deficit de adaptare în creștere”, au spus autorii studiului.

„În prezent, este destul de dificil de cuantificat impactul metodelor de adaptare. Acestea fiind spuse, este rezonabil să presupunem că țările vor încerca să se adapteze la probleme precum creșterea nivelului mării”, a mărturisit Paul Munday, analist principal al raportului.