• Un nou studiu îngrijorător a stabilit o legătură între o substanță chimică” comună, cunoscută sub numele de PFOS (acid perfluorooctanesulfonic) și cancerul de ficat la om.
  • Cândva un ingredient cheie în produsul hidrofug cunoscut în comerț sub numele de Scotchgard, PFOS a fost în cele din urmă eliminat treptat la scurt timp după începutul secolului, ca urmare a preocupărilor legate de toxicitatea și impactul său asupra mediului.
  • Cu toate acestea, nu degeaba și-a câștigat denumirea de substanță chimică veșnică”, nivelurile de mediu ale acestei substanțe și ale altor substanțe înrudite rămânând alarmant de ridicate în întreaga lume.

Un nou studiu îngrijorător a stabilit o legătură între o substanță chimică” comună, cunoscută sub numele de PFOS (acid perfluorooctanesulfonic) și cancerul de ficat la om.

Cândva un ingredient cheie în produsul hidrofug cunoscut în comerț sub numele de Scotchgard, PFOS a fost în cele din urmă eliminat treptat la scurt timp după începutul secolului, ca urmare a preocupărilor legate de toxicitatea și impactul său asupra mediului.

Cu toate acestea, nu degeaba și-a câștigat denumirea de substanță chimică veșnică”, nivelurile de mediu ale acestei substanțe și ale altor substanțe înrudite rămânând alarmant de ridicate în întreaga lume.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Acum un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California de Sud și de la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai din SUA a confirmat o asociere între PFOS și dezvoltarea unei forme deosebit de mortale de cancer la ficat.

Carcinomul hepatocelular (HCC) reprezintă mai mult de patru din cinci cazuri de cancer hepatic în lume. Cu o rată de supraviețuire la cinci ani de mai puțin, este considerat de asemenea, unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer pe care oricare dintre noi le poate avea.

Deși incidența totală a HCC a scăzut în ultimul deceniu în urma scăderii infecțiilor cu hepatită, o creștere a bolii ficatului gras non-alcoolic – o afecțiune amplificată de obezitate și de colesterolul ridicat ar putea zădărnici eforturile de a menține cazurile la un nivel scăzut.

Pe baza unor cercetări precum acest nou studiu, am putea adăuga, de asemenea, apa potabilă contaminată la această listă de factori de risc.

Lanțurile lungi de compuși sintetici cunoscute sub numele de substanțe perfluoroalchilice (PFAS) sunt acum recunoscute pe scară largă ca fiind extrem de dăunătoare pentru sistemul hormonal și hepatic al organismului nostru.

În ciuda unei serii de interdicții ale PFAS în teritoriile din întreaga lume în ultimii ani, este posibil ca o cantitate regretabilă de daune să fi fost deja produsă.

Împreună cu substanțe precum perfluorooctanoatul de perfluor (PFOA) și sulfonatul de perfluorohexan (PFHxS), PFAS și PFOS se descompun greu în mediul înconjurător, având o perioadă de înjumătățire de până la șapte ani.

Acest lucru înseamnă că în ciuda eforturilor de a reduce încet producția lor și de a înlocui utilizarea lor în orice, de la produse cosmetice la protecția țesăturilor și la spuma de stingere a incendiilor, populația din prezent continuă să fie expusă la ceea ce era deversat în canalele de apă cu zeci de ani în urmă. Și o va face încă pentru o perioadă de timp.

Având în vedere că peste 98% din populația adultă a SUA prezintă concentrații detectabile ale acestor compuși în sânge, cercetătorii își îndreaptă acum atenția asupra întrebărilor legate de ceea ce ar putea fi considerat un nivel sigur” de contaminare.

Studiile pe animale au arătat legături clare între PFAS și leziunile hepatice. Dar ceea ce era cu adevărat necesar era o analiză la nivelul populației a expunerii și a riscului de îmbolnăvire.

O parte din motivul pentru care au existat puține studii pe oameni este că este nevoie de probe adecvate”, spune Veronica Wendy Setiawan, epidemiolog în domeniul cancerului de la Școala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud.

„Când analizezi o expunere la mediul înconjurător, ai nevoie de prelevări cu mult înainte de diagnosticare, deoarece cancerul are nevoie de timp pentru a se dezvolta.”

Ca parte a unei colaborări cu Universitatea din Hawai, numită Multiethnic Cohort Study, cercetătorii au analizat sângele prelevat de la 50 de persoane un diagnostic de HCC non-viral.

Acestea au fost comparate cu o mostră de sânge atent comparată, prelevată de la 50 de voluntari fără diagnostic.

Măsurând nivelurile diferitelor tipuri de PFAS în probele de sânge prelevate înainte de apariția cancerului hepatic, cercetătorii au identificat o asociere puternică între PFOS și HCC.

De fapt, cei care se aflau în primele 10 procente de niveluri de PFOS în sânge aveau de 4,5 ori mai multe șanse de a dezvolta HCC decât cei cu niveluri mai scăzute de PFOS în sânge, oferind cele mai puternice dovezi de până acum că suntem capabili să absorbim niveluri periculoase ale acestor substanțe notorii.

Acest studiu umple un gol important în înțelegerea noastră privind adevăratele consecințe ale expunerii la aceste substanțe chimice”, spune autorul principal al studiului, Leda Chatzi, cercetător în domeniul sănătății publice la Keck School of Medicine.

Știind unde putem trasa linia de siguranță în ceea ce privește nivelul de expunere, vom contribui în mare măsură la perfecționarea reglementărilor și a măsurilor de sprijin pentru monitorizarea nivelurilor din mediul înconjurător, fără a recurge la panică sau a risca răspândirea dezinformării.

Este posibil ca substanțele chimice să ne însoțească pentru o perioadă de timp, dar cu cât mai repede vom afla cât de nocive sunt, cu atât mai bine vor fi generațiile viitoare.

Această cercetare a fost publicată în JHEP Reports.