• Un nou studiu susține că oamenii și caracatițele au creierul asemănător.
  • Cercetătorii au descoperit că acestea posedă în țesutul lor neuronal o varietate de regulatori genetici numiți microARN comparabili cu cei ai oamenilor.
  • Acest lucru se datorează probabil faptului că oamenii și caracatițele au descins din același animal primitiv asemănător unui vierme care a trăit acum 518 milioane de ani.

Octopusul și oamenii au descins din același animal primitiv asemănător unui vierme care a trăit în urmă cu 518 milioane de ani, iar acesta ar putea fi motivul pentru care creaturile cu opt membre sunt foarte inteligente.

Creatura, cunoscută sub numele de Facivermis yunnanicus, este cel mai timpuriu exemplu cunoscut de animale care au evoluat și care au pierdut părți ale corpului de care nu mai aveau nevoie și era puțin inteligentă.

Un nou studiu condus de Centrul Max Delbruck din Berlin a constatat că creierul caracatițelor este similar cu cel al oamenilor, deoarece animalul marin are în țesutul neuronal o varietate de regulatori genetici numiți microARN (miARN) comparabili cu numărul celor de la vertebrate.
Descoperirile sugerează că miARN-urile, un tip de gene ARN, joacă un rol fundamental în dezvoltarea creierelor complexe.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Iar acest lucru este ceea ce ne leagă de caracatiță, a declarat pentru SWS profesorul Nikolaus Rajewsky, coautor al lucrării, într-o declarație pentru SWS. Caracatițele sunt renumite pentru că sunt inteligente. Ele pot folosi unelte, pot căra coji de nucă de cocos pentru adăpost, pot stivui pietre pentru a-și proteja vizuina și pot folosi tentaculele meduzelor pentru apărare, relatează SWNS.

Oamenii de știință au studiat de mult timp inteligența caracatițelor, urmărindu-le cum învață să rezolve puzzle-uri și să deschidă borcane cu capac cu șurub. Recent, au fost chiar filmate în timp ce aruncau pietre și cochilii una în alta.

Caracatițele fac parte dintr-un grup cunoscut sub numele de cefalopode – care include și calmarul și sepia. Studiul a analizat 18 mostre diferite de țesut de la caracatițe moarte și a identificat 42 de noi familii de miARN – în principal în creier.

Genele au fost conservate în timpul evoluției cefalopodelor – fiind de un beneficiu funcțional pentru animale. Într-adevăr, se producea o mulțime de editare a ARN-ului, dar nu în zonele pe care noi le considerăm de interes, a declarat Rajewsky.