• Creierul fetelor arată o îmbătrânire mai accelerată decât la băieți în perioada Covid
  • La studiu au participat 160 de tineri între 9-17 ani, cu imagini făcute în 2018 și 2022
  • Fetele comunică mai mult decât băieții, ceea ce poate explica folosirea mai intensă a creierului

Cercetărorii încă mai studiază efectele pandemiei Covid asupra organismului. Unul dintre rezultate arată că creierul adolescenților a îmbătrânit mai mult în această perioadă.

Nu se știe dacă acest lucru are efecte negative.

Cum au ajuns cercetătorii la aceste concluzii?

Este vorba despre un studiu foarte amplu realizat pe un grup relativ mic de 160 de adolescenți, dar pe o perioadă foarte lungă. 

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

În 2018 cercetătorii americani au studiat un grup de 160 de tineri între 9 și 17 ani. Le-au făcut un scan RMN asupra creierului și au revenit la același grup scanat în 2018 dar de data aceasta între 2021 și 2022 pe un grup de vârstă de 12-16 ani. Au observat că creierul acestor tineri a înregistrat o îmbătrânire mai rapidă decât ar fi fost normal. Respectiv, ceea ce este interesant e că la fete această îmbătrânire a fost mult mai dramatică.

Deci, conform datelor creierului colectate în general, creierul fetelor ar fi îmbătrânit cu 4,2 ani, în timp ce al băieților cu 1,2 ani. 

Cum se explică diferența la băieți și fete?

Explicație clară nu există. Mai trebuie făcute anumite studii pentru a stabili exact ce s-a întâmplat. Ceea ce este clar e că există anumite zone ale creierului care au îmbătrânit relativ la fel și la băieți și la fete. Este vorba despre zonele responsabile pentru vedere. 

La fete îmbătrânirea a fost pe zone ale creierului mult mai extinse decât la băieți. Zonele responsabile pentru interpretarea mimicii partenerului de conversație. Deci, a mijloacelor de metacomunicație. 

Cercetătorii presupun că acest lucru este legat de capacitatea și de dorința fetelor mult mai puternică de a comunica, de a-și împărtăși sentimentele, de a-și discuta sentimentele, temerile, trăirile, decât băieții. Și din această cauză creierul a fost mai intens folosit în această perioadă. 

Așa cum știm, în lockdown nu a existat contacte personale. Din această cauză contactele pe mediile de socializare, dar și pe gadget-uri, pe laptop-uri, telefoane, tablete, a fost mult mai intens la tineri în această perioadă. Probabil că fetele au făcut-o mult mai des și pe perioade mult mai lungi. 

Cercetătorii presupun că aceasta este cauza pentru care și această zonă a creierului a îmbătrânit mai repede decât la băieți.

Citește și