• În cazul pisicilor, compensația pentru a avea o viziune nocturnă este că trebuie să se mulțumească cu o vedere relativ slabă în timpul zilei.
  • Pisicile pot vedea de șase până la opt ori mai bine decât oamenii atunci când este întuneric.
  • Potrivit lui Plummer, pisicile se bazează și pe celelalte simțuri ale lor.

Având în vedere capacitatea lor de a evita coliziunile în timpul acestor sesiuni de exerciții nocturne, ați putea crede că pisicile au o vedere nocturnă naturală. Dar pot ele vedea noaptea? Potrivit lui Caryn Plummer, specialist în oftalmologie veterinară clinică la University of Florida College of Veterinary Medicine, aceasta nu este chiar întrebarea corectă de pus.

Nu este o chestiune de a vedea în întuneric sau de a nu vedea în întuneric, a declarat ea pentru Live Science într-un e-mail. Percepția vederii – ai putea spune calitatea – este mai mult un spectru decât un da sau un nu. Plummer a explicat că cantitatea de lumină ambientală prezentă influențează ceea ce poate vedea un individ – fie că este vorba de un om sau de o pisică -. Cu toate acestea, în comparație cu oamenii, pisicile sunt mult mai bune la distingerea obiectelor atunci când este foarte puțină lumină disponibilă, iar acest lucru se datorează în mare parte modului în care au evoluat ochii lor.

Pisicile pot vedea în întuneric pentru că structura ochilor lor, și în special a retinei, le permite o vedere mai bună decât a oamenilor atunci când nivelul de lumină este scăzut, a declarat Plummer. Pisicile au un procentaj și o concentrație mai mare de fotoreceptori bastonașe decât oamenii, ceea ce înseamnă că au o sensibilitate mai bună la lumină și pot vedea mai mult decât noi la niveluri scăzute de iluminare,

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Potrivit organizației caritabile Cats Protection, această abundență de bastonașe înseamnă că pisicile pot vedea de șase până la opt ori mai bine decât oamenii atunci când este întuneric.

De ce au evoluat pisicile pentru a avea o viziune nocturnă atât de excepțională?

Adaptările pentru vedere sunt rezultatul direct al nevoii unei specii de a interacționa cu mediul înconjurător”, a declarat Plummer. Pisicile sunt carnivore obligate, ceea ce înseamnă că trebuie să mănânce carne pentru a rămâne sănătoase. Ele nu sunt capabile să producă anumite proteine necesare și trebuie să le ingurgiteze dintr-o sursă externă. Multe dintre potențialele lor prăzi sunt active pe timp de noapte sau în lumină slabă.

Cu toate acestea, deși ochii felinelor sunt concepuți pentru escapadele nocturne, abilitatea pisicilor de a se orienta cu succes în mediul lor în perioadele de întuneric apropiat ține de mai mult decât de compoziția ochilor lor. Potrivit lui Plummer, pisicile se bazează și pe celelalte simțuri ale lor.

Pisicile au un auz și un olfactiv [simțul mirosului] foarte ascuțite, ceea ce le ajută în capacitatea lor de a naviga, a declarat Plummer. Interacțiunea cu mediul înconjurător necesită colaborarea tuturor simțurilor. Așadar, pisicile sunt mult mai pricepute la rătăcirea pe timp de noapte decât oamenii, dar când vine vorba de calitatea vederii, cu siguranță nu îi întrec pe oameni în timpul zilei.

În evoluție, există de obicei un preț care trebuie plătit pentru fiecare avantaj, a declarat Ron Ofri, profesor de oftalmologie veterinară la Școala de Medicină Veterinară Koret a Universității Ebraice din Ierusalim, din Israel, pentru Live Science, într-un e-mail.

În cazul pisicilor, compensația pentru a avea o viziune nocturnă este că trebuie să se mulțumească cu o vedere relativ slabă în timpul zilei.

Ca urmare a adaptărilor care permit o viziune nocturnă atât de sensibilă, acuitatea lor vizuală pe timp de zi este de doar 1/7 din a noastră, a spus Ofri. Acest lucru îi șochează pe cei care cred că pisicile au întotdeauna o vedere superbă: au, dar numai noaptea; au o vedere oribilă în timpul zilei.