- Cercetătorii au efectuat un studiu amplu în care participanților li s-a pus din nou întrebarea: când începe bătrânețea?
- Persoanele care cred că bătrânețea începe mai târziu în viață ar putea fi mai conștiente de sănătatea și condiția lor fizică și, prin urmare, să ia măsuri active pentru a se menține într-o formă mai bună.
- Pe măsură ce îmbătrânim, nu ar trebui să renunțăm niciodată la încercarea de a fi mai sănătoși și să credem că există multe lucruri pe care încă le putem face.
Atunci când o jumătate de milion de persoane au completat un chestionar online în 2018, participanții care aveau între 20 și 30 de ani au spus, în medie, că vârsta mijlocie începe la 40 de ani, în timp ce bătrânețea începe la 62 de ani. În schimb, cei cu vârsta de peste 65 de ani nu credeau că bătrânețea începea decât la 71 de ani.
Advertisment
Nimănui nu-i place cu adevărat să se gândească la faptul că îmbătrânește, așa că, dacă ai 40 de ani, savurezi cu plăcere articolele care proclamă că 40 de ani sunt noii 30 de ani. De asemenea, persoanele de 70 de ani sunt încurajate de sugestiile că, datorită progreselor în domeniul nutriției și al îngrijirii sănătății, abia au ieșit din vârsta mijlocie. De asemenea, avem tendința de a dori să ne disociem de orice grup care este stigmatizat. Acest lucru înseamnă că ne împotrivim să fim desemnați ca fiind bătrâni, atunci când vedem că persoanele în vârstă sunt prezentate ca fiind fragile, sedentare, bolnave și chiar o povară pentru societate.
În 2003, cercetătorii Hannah Kuper și Sir Michael Marmot au efectuat un studiu amplu în care participanților li s-a pus din nou întrebarea: când începe bătrânețea? Kuper și Marmot au descoperit că persoanele care credeau că bătrânețea începe mai devreme aveau mai multe șanse să fi suferit un atac de cord, să sufere de boli de inimă sau să aibă o stare de sănătate fizică precară în general atunci când au fost urmărite șase până la nouă ani mai târziu.
Recomandări
Persoanele care cred că bătrânețea începe mai târziu în viață pot fi mai conștiente de sănătatea și forma lor fizică
Persoanele care spun că bătrânețea se instalează la o vârstă mai timpurie pot fi, de asemenea, mai fataliste și mai puțin predispuse să caute ajutor pentru afecțiuni medicale sau să adopte rutine mai sănătoase, crezând că declinul este inevitabil. Aceștia pot, de exemplu, să presupună că persoanele în vârstă sunt fragile și astfel încep în mod deliberat să meargă mai încet și să o ia mai ușor, când exact asta nu ar trebui să facă de dragul sănătății lor fizice și mentale.
S-ar putea să se aștepte să uite lucruri din cauza vârstei, așa că încetează să se mai bazeze pe memoria lor. Este chiar posibil ca stresul de a avea idei negative despre îmbătrânire să contribuie la inflamații cronice și la mai multe probleme de sănătate pe termen lung. Așadar, faptul de a trăi conform stereotipului unei persoane în vârstă ar putea crește chiar problemele de care se tem.
Și toate acestea pot fi adevărate și în sens invers, bineînțeles. Persoanele care cred că bătrânețea începe mai târziu în viață ar putea fi mai conștiente de sănătatea și condiția lor fizică și, prin urmare, să ia măsuri active pentru a se menține într-o formă mai bună. Ei cred că sunt mai tineri și, prin urmare, se comportă în moduri mai tinere, creând un cerc virtuos.
Persoanele care privesc bătrânețea în mod pozitiv, ca pe un moment în care să învețe lucruri noi și să-și facă planuri noi, trăiesc mai mult
Niciuna dintre aceste cercetări nu înseamnă că putem opri sau inversa în mod magic procesul de îmbătrânire. Vederea, auzul, memoria, masa musculară, rezistența osoasă, procesele de vindecare: toate acestea scad. Iar persoanele în vârstă sunt, desigur, mai vulnerabile la o serie întreagă de boli.
Aceste studii mari se bazează toate pe medii, așa că a spune că nu ești de vârstă mijlocie nu va împiedica pe toată lumea să se îmbolnăvească. Dar în cartea sa Efectul așteptărilor, jurnalistul științific David Robson are câteva sfaturi pentru noi. El sugerează că, în loc să plângem pierderea tinereții, ar trebui să ne concentrăm pe experiențele și cunoștințele pe care le dobândim pe măsură ce îmbătrânim și să observăm cât de bine ne descurcăm cu lucrurile.
Atunci când persoanele în vârstă nu se simt bine, nu ar trebui să presupună că totul se datorează bătrâneții. Mai presus de toate, pe măsură ce îmbătrânim, nu ar trebui să renunțăm niciodată la încercarea de a fi mai sănătoși și să credem că există multe lucruri pe care încă le putem face. Dacă adoptăm această atitudine, avem șanse atât să trăim mai mult, cât și să ne bucurăm de acei ani.
Partenerii noștri