- Dacă reduci carbohidrații 2 zile/săptămână ai aceleași beneficii ca în postul intermitent.
- Postul intermitent 5:2 îți spune să mănânci 5 zile normal, 2 zile cu foarte puțină mâncare.
- Postul intermitent 16:8 presupune să mănânci 8 ore, iar 16 nu.
Nu-ți mai torturezi corpul cu zile de înfometare. Un nou studiu spune că e de-ajuns să tai carbohidrații de două ori pe săptămână ca să obții aceleași beneficii ca în postul intermitent.
Advertisment
Poate înlocui dieta low-carb postul intermitent?
Lygia Alexandrescu, nutriționist: „Nu se poate vorbi despre o înlocuire. Putem vorbi despre o intervenție punctuală. În anumite zile din săptămână, după weekend-uri, după zile încărcate cu alimente mai bogate caloric, putem alege două sau chiar trei zile în care să reducem carbohidrații.
Fibrele alimentare sunt cele care echilibrează metabolismul și factorii de risc cardiovasculari. Ei sunt sub control în felul ăsta. Dacă suntem obișnuiti să consumăm trei felii de pâine pe zi, vom avea doar o felie dimineața și alimente care conțin amidon, dar care conțin și multe fibre: fasole uscate, la humus.
Recomandări
Vom înlocui amidonul din cereale cu leguminoase. Și într-adevăr, tot ce înseamnă alimente care conțin bob, fasole, mazăre, le pot înlocui. S-a considerat, într-adevăr, că este mai eficient să înlocuim postul intermitent. Atunci se consumă timp de 10 ore alimente, iar maxim 2-3 zile pe săptămână rămânem pe o jumătate din cantitate, sau chiar 3 sferturi din cantitatea de carbohidrați. În felul ăsta putem să corectăm anumiti indici: hemoglobina fricozilată, indicele HOMA, la valoarea glicemiilor”.
Citește și
- 30 de milioane de tineri din Gen. Z renunță la carduri și aleg Afterpay. Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale: „Pentru tineri recomand cardul de credit”
- ROBOR-ul a crescut cu 30%, afectând creditele în lei. Cursul euro a depășit 5,1 lei, după doi ani de stagnare. Cât de gravă devine situația economică
- Britanicii au făcut o asigurare contra greșelilor făcute de A.I. Cum dai în judecată chatboții cu Inteligență Artificială