• Femelele pot trăi și se pot reproduce până la patru ani.
  • Cercetătorii au colectat date pe parcursul a 42 de zile, după ce au montat rucsacuri cu dispozitive de urmărire pe masculi și femele sălbatici.
  • Gaschk a adăugat că datele inițiale indică necesitatea unor studii suplimentare privind modul în care privarea de somn afectează familiile mai largi de mamifere marsupiale.

Masculii pe cale de dispariție din nord renunță la somn pentru a face mai mult sex, iar acest lucru ar putea să îi ucidă, potrivit unei noi cercetări din Australia. Studiul a constatat că masculii călătoresc pe distanțe lungi în căutarea partenerilor de împerechere, renunțând adesea la somn în acest proces.

Potrivit experților, lipsa de odihnă poate explica de ce masculii se împerechează de obicei până la moarte într-un singur sezon de reproducere. Pe de altă parte, femelele pot trăi și se pot reproduce până la patru ani.

Ei parcurg distanțe mari pentru a se împerechea cât mai des posibil și se pare că dorința lor este atât de puternică încât renunță la somn pentru a petrece mai mult timp în căutarea femelelor”, a declarat Christofer Clemente, lector superior la Universitatea Sunshine Coast. Instituția sa a condus studiul împreună cu Universitatea din Queensland. Cercetarea a fost publicată miercuri.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cercetătorii au colectat date pe parcursul a 42 de zile, după ce au montat rucsacuri cu dispozitive de urmărire pe masculi și femele sălbatici care se plimbă în libertate, în Groote Eylandt, o insulă din largul coastei Teritoriului de Nord din Australia.

Unele animale pe care le-au studiat au mers mai mult de 10 km într-o singură noapte, ceea ce se traduce prin aproape 40 de km de distanță pentru oameni, pe baza lungimii medii a pașilor, se arată în studiu.

Masculii speciei păreau, de asemenea, să atragă mai mulți paraziți. Motivul cel mai probabil: aceștia dedică mai puțin timp îngrijirii pentru a putea profita la maximum de fiecare sezon de reproducere. Cercetătorii au spus că masculii nu sunt la fel de vigilenți ca femelele în timp ce caută hrană sau evită prădătorii.

Privarea de somn și simptomele asociate pentru o durată prelungită ar face imposibilă recuperarea și ar putea explica cauzele de deces înregistrate la masculi după sezonul de reproducere”, a declarat Joshua Gaschk, autorul principal al studiului. Aceștia devin o pradă ușoară, nu sunt capabili să evite coliziunile cu vehicule sau pur și simplu mor din cauza epuizării”.

Gaschk a adăugat că datele inițiale indică necesitatea unor studii suplimentare privind modul în care privarea de somn afectează quolls și familiile mai largi de mamifere marsupiale care se găsesc în Australia și Papua Noua Guinee.

Dacă masculii de quolls renunță la somn în detrimentul supraviețuirii lor, quolls nordici [vor deveni] o specie model excelentă pentru efectele privării de somn asupra funcțiilor organismului”, a spus el.

Potrivit Australian Wildlife Conservancy, au mai rămas aproximativ 100.000 de quolls nordici, dar populația a suferit un declin rapid”. Pierderea habitatului din cauza dezvoltării și atacurile pisicilor vagaboande reprezintă o amenințare serioasă, iar aceștia sunt, de asemenea, deosebit de vulnerabili la otrăvirea cu broaște de trestie.