• Aceștia au descoperit că toate probele pe care le-au testat conțineau poluanți atmosferici periculoși, precum benzenul, toluenul, etilbenzenul.
  • Cel mai îngrijorător pentru cercetători a fost benzenul, un carcinogen cunoscut care poate duce la leucemie și alte tipuri de cancer și tulburări de sânge.
  • Health Canada recomandă canadienilor să își reducă pe cât posibil expunerea la acesta.

Sobele cu gaz din casele din California au scurgeri de benzen care cauzează cancer, au descoperit cercetătorii într-un nou studiu. Descoperirile lor se adaugă la un număr tot mai mare de cercetări care indică faptul că sobele cu gaz pot fi periculoase pentru sănătatea oamenilor, precum și pentru mediu – și nu afectează doar oamenii din California.

În cadrul studiului, publicat joi în Environmental Science and Technology, cercetătorii au colectat mostre de gaz din 159 de locuințe din diferite regiuni din California și au măsurat ce tipuri de gaze erau emise în case atunci când sobele erau oprite. Aceștia au descoperit că toate probele pe care le-au testat conțineau poluanți atmosferici periculoși, precum benzenul, toluenul, etilbenzenul și xilenul, toate acestea putând avea efecte negative asupra sănătății oamenilor.

Cel mai îngrijorător pentru cercetători a fost benzenul, un carcinogen cunoscut care poate duce la leucemie și alte tipuri de cancer și tulburări de sânge, potrivit Institutului Național de Cancer. Benzenul a fost, de asemenea, vinovatul din spatele unei retrageri în masă a produselor de șampon uscat după ce Health Canada a descoperit niveluri potențial ridicate ale acestei substanțe chimice în unele produse.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nu există un nivel sigur de expunere la benzen, iar Health Canada recomandă canadienilor să își reducă pe cât posibil expunerea la acesta.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Simplul fapt de a avea un aragaz cu gaz în bucătărie poate crea concentrații de benzen comparabile cu benzenul găsit în fumatul pasiv, a declarat Eric Lebel, autorul principal al studiului, într-o conferință de presă. Lebel a precizat că benzenul a fost detectat în gospodării indiferent de furnizorul de gaz sau de marca aparatului pe care îl foloseau.

Ceea ce arată știința noastră este că oamenii din California sunt expuși la niveluri potențial periculoase de benzen din gazul care este introdus în casele lor, a declarat Drew Michanowicz, coautor al studiului și om de știință senior la PSE Healthy Energy, un institut de cercetare și politică energetică. Sperăm că factorii de decizie politică vor lua în considerare aceste date atunci când elaborează politici pentru a se asigura că politicile actuale și viitoare protejează sănătatea în lumina acestei noi cercetări.