- Virusurile Zika şi Dengue modifică mirosul oamenilor şi al şoarecilor pe care îi infectează, sugerează o cercetare publicată de Cell.
- Febra galbenă, encefalita japoneză şi boala Nilului de Vest sunt, de asemenea, virusuri din familia Zika.
- Acest lucru îi face mai atractivi pentru ţânţari, care apoi îi muşcă şi transportă virusurile la următoarea victimă.
Oamenii de ştiinţă de la mai multe laboratoare chinezeşti, inclusiv de la Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor şi de la Universitatea Tsinghua, din Beijing, au descoperit că moleculele urât mirositoare de pe pielea şoarecilor cu Dengue îi fac mult mai sensibili la înţepăturile de ţânţari.
Advertisment
Molecula cu cea mai mare atracţie, acetofenona, care creşte la oamenii şi şoarecii cu Dengue sau Zika, a fost apoi aplicată pe mâinile unor voluntari umani. Cercetătorii caută acum tratamente care să vizeze acetofenona, potrivit BBC.
Acoperirea cu îmbrăcăminte şi utilizarea de plase de pat şi de repelente de insecte sunt în prezent cele mai bune modalităţi de a evita înţepăturile.
Recomandări
Se crede că există până la 400 de milioane de infecţii cu Dengue în fiecare an. Răspândită în zonele tropicale, Dengue provoacă febră, erupţii cutanate şi dureri mari şi poate fi fatală.
Cercetătorii au avut o bănuială că insectele ar putea fi atrase de mirosurile emise de gazdele infectate, pe baza unor studii anterioare efectuate pe alte insecte. Astfel, pentru o perioadă de șase zile, aceștia au plasat 60 de țânțari Aedes aegypti înfometați într-un sistem de camere în care aceștia puteau mirosi fie șoareci infectați cu virusurile dengue și Zika, fie șoareci sănătoși și se puteau deplasa spre mirosul preferat.
Până în ultima zi, 70% dintre țânțari au ales să se afle în camera care conținea mirosul șoarecilor infectați. Echipa a repetat apoi experimentul pe alte două tulpini de A. aegypti – și, din nou, țânțarii s-au îndreptat spre mirosul șoarecilor infectați.
Iar Zika a fost raportată în 86 de ţări din întreaga lume. Zika poate provoca malformaţii congenitale, dacă femeile însărcinate sunt infectate, dar majoritatea adulţilor au cazuri uşoare sau asimptomatice şi, de obicei, se recuperează în câteva zile.
Virusurile sunt cel mai des întâlnite în America de Sud şi Centrală, în Africa, în Caraibe şi în unele părţi ale Asiei. Febra galbenă, encefalita japoneză şi boala Nilului de Vest sunt, de asemenea, virusuri din familia Zika.
Partenerii noștri