• Analiza datelor din satelit arată că acoperirea vegetală a crescut de peste zece ori în ultimele decenii.
  • Vegetația din Antarctica s-a extins de la 1 km² în 1986 la 12 km² în 2021.
  • Răspândirea mușchilor s-a accelerat semnificativ începând cu anul 2016.
  • Încălzirea globală afectează Antarctica mai rapid decât media globală.
  • Oamenii de știință avertizează asupra riscului de invazii ale speciilor non-native.

Într-un studiu recent publicat în revista Nature Geoscience, cercetătorii au dezvăluit o transformare dramatică a peisajului antarctic.

Analiza imaginilor din satelit arată o creștere alarmantă a acoperirii vegetale pe continentul considerat cândva un deșert de gheață.

Creșterea exponențială a vegetației

În 1986, Antarctica avea mai puțin de un kilometru pătrat de vegetație. Până în 2021, această suprafață a crescut la aproape 12 kilometri pătrați, marcând o extindere de 12 ori mai mare a acoperirii vegetale în doar 35 de ani. Cercetătorii au observat că această creștere s-a accelerat semnificativ începând cu anul 2016.

Recomandări

DRONE RUSEȘTI ÎN DELTĂ
ERUPȚIE SPECTACULOASĂ
POSIBILA RIPOSTĂ
PICKY EATER BABY
ÎNCĂ 3 PENTRU COTROCENI
PRIZONIERII MOR ÎN RUSIA

Înverzirea a fost semnalată și în Arctica, iar în 2021 a căzut ploaie, nu zăpadă, pe vârful uriașei calote glaciare a Groenlandei, pentru prima dată înregistrată, conform The Guardian.

Peisajul antarctic este încă dominat aproape în întregime de zăpadă, gheață și rocă, doar o mică parte fiind colonizată de plante”, a declarat Dr. Thomas Roland, de la Universitatea Exeter, Marea Britanie, care a coordonat proiectul.

Dar această fracțiune minusculă a crescut dramatic – demonstrând că până și această zonă sălbatică vastă și izolată este afectată de schimbările climatice provocate de om.” Peninsula are o suprafață totală de aproximativ 500.000 km².

Impactul încălzirii globale

Roland a avertizat că încălzirea viitoare, care va continua până când emisiile de carbon vor fi oprite, ar putea aduce „schimbări fundamentale în biologia și peisajul acestei regiuni emblematice și vulnerabile”. Studiul este publicat în revista Nature Geoscience și se bazează pe analiza imaginilor Landsat.

Profesorul Andrew Shepherd, de la Universitatea Northumbria, Marea Britanie, care nu face parte din echipa de studiu, a declarat: „Acesta este un studiu foarte interesant și se potrivește cu ceea ce am descoperit când am vizitat Larsen Inlet [pe peninsulă] acum câțiva ani. Am aterizat pe o plajă care a fost îngropată sub stratul de gheață Larsen până când acesta s-a prăbușit în 1986-1988. Am constatat că pe ea se află acum un râu în care cresc alge verzi!”

„Acest loc a fost ascuns de atmosferă timp de mii de ani și a fost colonizat de plante la câteva decenii după ce a fost eliberat de gheață – este cu adevărat uimitor”, a spus el. „Este un barometru al schimbărilor climatice, dar și un punct de cotitură pentru regiune, deoarece viața are acum un punct de sprijin acolo.