• O licărire este exact opusul unui declic – este un fel de indiciu, fie intern, fie extern, care ne readuce la un sentiment de bucurie sau de siguranță.
  • Acesta poate fi orice, de la a surprinde o priveliște a orizontului orașului preferat până la a vedea o fotografie a animalului tău de companie.
  • Acest proces se numește neurocepție, iar nervul vag, care reglează funcțiile organice, este responsabil de el.

Conceptul de licărire face parte din teoria lui Polyvagal. Inventată de neurologul comportamental Stephen Porges și introdusă în 19951, teoria descrie modul în care sistemul nostru nervos autonom (care controlează acțiunile involuntare, cum ar fi respirația) caută și citește indicii pentru a determina dacă acestea sunt periculoase.

Acest proces se numește neurocepție, iar nervul vag, care reglează funcțiile organice, este responsabil de el.

Istoria conceptului de licărire

Termenul de licărire, însă, a fost introdus în 2018 în cartea Teoria polivagalului în terapie: Engaging the Rhythm of Regulation2 de Deb Dana, asistent social clinic licențiat. A fost popularizat de un videoclip viral TikTok în februarie 2022 de către psihologul Dr. Justine Grosso, într-un videoclip care are aproape 100.000 de aprecieri.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Iată câteva licăriri comune

Dacă încă ai probleme în a identifica care sunt propriile tale licăriri, iată câteva dintre cele mai comune:

  • Simțirea căldurii soarelui
  • Simțind aerul rece și sărat al oceanului
  • Mirosul de iarbă tăiată
  • Vederea unui curcubeu
  • Lumina soarelui sclipind pe apă
  • Mirosul de levănțică sau un alt parfum relaxant
  • Mângâierea unui câine sau a unei pisici
  • Să fii în natură
  • Un străin care vă zâmbește în public
  • O ceașcă de cafea perfectă

Înțelegerea factorilor declanșatori și a licăririlor

Când trăiești senzația de declic

Atunci când creierul este declanșat, asociază evenimente traumatice din trecut ca și cum s-ar întâmpla chiar acum, ceea ce duce la faptul că creierul și corpul sunt în alertă maximă. Simptome precum bătăile rapide ale inimii ar putea să apară în organism, deoarece apare răspunsul de tip „fugă sau luptă”.

Acest răspuns ajută organismul să se pregătească pentru un pericol fizic – util atunci când ești urmărit de un tigru, mai puțin util atunci când ești urmărit de propriile amintiri.

Când te afli în această stare, sistemul nervos simpatic, care reglează răspunsul organismului la o situație stresantă, este activat, crescând ritmul cardiac și tensiunea arterială și pompând adrenalină suplimentară pentru a te pregăti pentru pericol. Dacă acest sistem este activat prea des, sau pentru prea mult timp, poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială cronică și insomnia.

Când simți o licărire

Scopul este de a ajunge în „vârful” scării – starea vagală ventrală, care este legată de angajamentul social și de siguranță. Aceasta activează sistemul nervos parasimpatic (cunoscut și sub numele de odihnă și digestie) și pune corpul în homeostazie. Mai mult timp în starea activată de sistemul nervos parasimpatic reduce riscul de îmbolnăvire.

Cum poți atrage senzația de licărire

Poate fi util să vă urmăriți licăririle, la fel cum ați putea urmări factorii declanșatori sau alte gânduri negative. Puteți face acest lucru într-un jurnal sau într-o aplicație de notițe de pe telefon. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a începe să le identificați, încercați aceste exerciții de mai jos:

  • Închideți ochii și imaginați-vă un moment de pace. Acesta poate fi orice, de la un loc în care ați fost, la un loc pe care l-ați văzut doar în poze, la un loc pe care l-ați văzut doar în imaginația dumneavoastră. S-ar putea să doriți să mergeți să petreceți timp acolo, să aveți o imagine a acestuia la îndemână sau să creați o imagine a acestuia.
  • Gândiți-vă la ceea ce v-a făcut să vă simțiți în siguranță și îngrijit în copilărie. Dacă există o modalitate prin care să puteți avea acces la asta ca adult. Dacă nu v-ați simțit în siguranță și îngrijit în copilărie, gândiți-vă la ceea ce puteți face și ați fi vrut să fi făcut atunci. Există cineva care să vă îmbrățișeze sau puteți să vă oferiți acea senzație de îmbrățișare îmbrățișându-vă sau îmbrățișându-vă sub o pătură cu greutate?
  • Gândiți-vă la o persoană iubită. Imaginați-vă pe cineva în preajma căruia vă puteți relaxa pe deplin și să fiți voi înșivă. Dacă nu, imaginați-vă cum ar fi să aveți o astfel de persoană în viața voastră. Dacă este cineva pe care îl cunoașteți, petreceți timp cu el dacă puteți sau dați-i un telefon. Dacă nu este cineva pe care îl cunoașteți, urmăriți un film sau ascultați un cântec care vă amintește de cineva cu aceste caracteristici.