• Un studiu realizat de oamenii de știință din Norvegia a dezvăluit un mare indiciu despre sărut: 80 de milioane de bacterii sunt transferate într-un sărut de 10 secunde.
  • Acest schimb ne întărește sistemul imunitar și ne permite să luptăm mai bine împotriva bolilor.
  • Cercetări anterioare au arătat că sărutul crește nivelul de neurotransmițători, cum ar fi dopamina și serotonina, și determină o creștere a oxitocinei, cunoscută și sub numele de „hormonul iubirii”.

Totul despre sărut și originea acestuia a fost investigat și explicat de Sheril R. Kirshenbaum, autorul cărții „The Science of kissing”.

Când sărutăm, mișcăm gura într-un mod foarte asemănător cu cel în care am făcut-o atunci când ne hrăneam la sânul mamei noastre, una dintre activitățile care generează cea mai mare plăcere în creierul uman.

Un studiu realizat de oamenii de știință din Norvegia a dezvăluit un mare indiciu despre sărut: 80 de milioane de bacterii sunt transferate într-un sărut de 10 secunde.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Acest schimb ne întărește sistemul imunitar și ne permite să luptăm mai bine împotriva bolilor.

Cercetări anterioare au arătat că sărutul crește nivelul de neurotransmițători, cum ar fi dopamina și serotonina, și determină o creștere a oxitocinei, cunoscută și sub numele de „hormonul iubirii” (același hormon care crește în timpul alăptării), care întărește legătura dintre parteneri.

În plus, apropierea unui sărut ne permite să folosim un alt simț: mirosul, care ne poate oferi mai multe informații despre ADN-ul unei alte persoane.

În concluzie: ne sărutăm pentru a perpetua specia. Zero romantic, nu?

Poate diversitatea modurilor în care oamenii se sărută să dezvăluie ceea ce considerăm cu adevărat important despre acest act intim?

Mai puțin de jumătate dintre popoarele din toate societățile se sărută cu buzele, potrivit unui studiu care a analizat 168 de culturi din diferite părți ale lumii.

William Jankowiak, profesor de antropologie la Universitatea din Nevada Las Vegas, a constatat că doar 46% dintre aceștia sărută cu buzele în sens romantic. Au fost excluse alte gesturi, cum ar fi sărutul dintre părinți și copii sau salutul.

În opinia mea, cheia universalității umane a sărutului, sau a lipsei acestuia, este că senzualitatea oamenilor poate fi exprimată în multe alte moduri în afară de sărut”, a spus el. „Dar este interesant de observat că a existat un tipar accentuat: cu cât complexitatea socială este mai mare, cu atât mai frecvent se constată actul sărutului.”

Sensibilitate

Buzele noastre sunt foarte sensibile. De fapt, este una dintre puținele părți ale corpului pe care, fiind foarte sensibilă, nu o acoperim.

Cu cât porți mai multe haine, cu atât mai mare este frecvența sărutărilor. Cu cât porți mai puține haine, cu atât frecvența este mai mică”, spune Jankowiak.

Potrivit expertului, s-a constatat că printre vânători și culegători nu există săruturi.

Există însă „o excepție”: inuiții din Cercul Arctic.

Ei sunt singurul grup de vânători și culegători pe care l-am găsit care sărută: este vorba de celebrul sărut oceanic sau eschimos, care constă în frecarea nasului, dar nu și a buzelor”.

De ce? În alte locuri, vânătorii și culegătorii nu poartă haine. Asta înseamnă că pot avea o întâlnire senzuală cu orice parte a corpului, dar când ai haine, singura senzualitate disponibilă, singura senzație tactilă disponibilă este fața umană„, spune antropologul.

Primele dovezi ale existenței sărutului au peste 3.000 de ani

Cele mai vechi dovezi scrise despre un comportament asemănător sărutului datează din textele hinduse în sanscrită vedică, vechi de circa 3.500 de ani.

În culturile care nu se sărută pe buze, membrii lor găsesc alte modalități de a fi intimi, spune Sheril R. Kirshenbaum, autorul cărții „The Science of kissing”.

Bineînțeles că au existat multe culturi care s-au sărutat gură la gură, într-un mod pe care noi l-am recunoaște așa cum o facem astăzi. Dar există și sărutul malaezian descris de Darwin, în care femeile se ghemuiau pe jos, iar bărbații se aplecau peste ele și se adulmecau rapid unul pe celălalt, captând astfel o mostră din mirosul partenerului”, spune el.

„Una dintre cele mai ciudate practici pe care le-am găsit în cercetările mele este una care are loc în Insulele Trobriand (în Oceania).”

„Acolo, îndrăgostiții stau față în față și, când simt nevoia de intimitate, își ciugulesc genele, ceea ce pentru mulți dintre noi nu pare a fi culmea romantismului, dar pentru ei funcționează.”

Ceea ce este important la sărutul pe buze și la alte tipuri de sărut este faptul că este un moment de împărtășire a informațiilor intime.

Este vorba despre încredere și conexiune, iar toate acestea servesc scopului comun de a ne aduce mai aproape de persoanele la care ținem.”

Legătura dintre sărut și simțul olfactiv

Sărutul, adică apăsarea buzelor, este un comportament aproape exclusiv uman.
Simțul olfactiv al oamenilor nu este la fel de sofisticat ca cel al altor specii.
La oameni, este posibil să fi avut un scop evolutiv: să se apropie unul de altul pentru a recepționa semnale unul de la celălalt și, astfel, au început să se sărute.

Jurnalista BBC Melissa Hogenboom a răspuns la această întrebare pentru BBC Earth în 2015 și a subliniat că unul dintre motivele pentru care am fi putut fi nevoiți să ne apropiem de fața unui partener a fost acela de a o adulmeca.

Mirosul poate dezvălui tot felul de informații utile: dietă, boală, stare de spirit și afinitate, pentru a numi doar câteva.

De ce se sărută oamenii când majoritatea animalelor nu o fac?
Multe animale au un simț al mirosului mult mai sofisticat decât al nostru, așa că nu trebuie să fie atât de apropiate unele de altele.

În timp ce unele specii de păsări își unesc ciocurile în timpul curtării, iar diverse mamifere se ghidează în mare parte după simțul mirosului pentru a distinge prietenii de dușmani, foarte puține specii de animale își unesc buzele.

Poate că acest lucru se datorează faptului că abilitățile olfactive umane nu sunt la fel de bune ca cele ale multor rude ale mamiferelor noastre.