• Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie la nivel global, conform celor șase mari baze de date internaționale privind temperatura.
  • Anul 2022 a fost evaluat ca fiind al cincilea sau al șaselea cel mai cald an înregistrat vreodată.
  • Excesul de căldură se acumulează pe întreaga planetă într-un ritm fără precedent în istoria omenirii.

Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie la nivel global, conform celor șase mari baze de date internaționale privind temperatura. Oamenii de știință ai ONU au declarat că datele „sumbre” din 2022 arată că anul trecut a fost un alt „aproape record”, ajungând pe locul șase în topul celor mai calde înregistrări care datează din 1850.

Aceștia au avertizat că, în ciuda temperaturilor extreme pe care le-am văzut în 2022, anul ar putea fi „unul dintre cei mai răcoroși ani din restul vieții noastre”, deoarece încălzirea globală este alimentată de concentrațiile tot mai mari de gaze cu efect de seră și de căldura acumulată.

Anul trecut, temperatura medie globală a fost cu aproximativ 1,15C peste nivelurile preindustriale (1850-1900), marcând al optulea an consecutiv în care temperaturile globale anuale au atins cel puțin 1C peste nivelurile preindustriale. Probabilitatea depășirii temporare a limitei de 1,5C din Acordul de la Paris – un tratat internațional cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic privind schimbările climatice – crește cu timpul, avertizează Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Anul trecut, zone întinse din Pakistan au fost inundate, provocând pierderi economice și victime umane majore. Valuri de căldură record au fost, de asemenea, observate în China, Europa, America de Nord și America de Sud. Universitatea din Reading a publicat cea mai recentă versiune a graficului devenit celebru dungile climatice”, care includea date din 2022 folosind cifrele Met Office, despre care inventatorul, profesorul Ed Hawkins, a spus că arată o încălzire globală evidentă”.

În toate seturile de date, anul 2022 a fost evaluat ca fiind al cincilea sau al șaselea cel mai cald an înregistrat vreodată, în ciuda prezenței unui eveniment La Nina – un model climatic natural care reduce temporar temperaturile. Dar OMM a avertizat că impactul răcirii a fost de scurtă durată și nu va inversa tendința de încălzire pe termen lung cauzată de gazele cu efect de seră introduse în atmosferă de activitatea umană, cum ar fi arderea combustibililor fosili.

Dr. Colin Morice, de la Met Office, a declarat: 2022 a fost un alt an aproape record pentru temperaturile medii globale, în ciuda ușoarei influențe de răcire a La Nina: un model de variabilitate climatică în Pacificul tropical care acționează de obicei pentru a reduce temperaturile globale. Variabilitatea climatică a imprimat întotdeauna o influență asupra temperaturii globale, făcând ca unii ani să fie ușor mai calzi sau mai reci decât alții. Influența variabilității naturale de-a lungul celor 173 de ani de înregistrare a temperaturilor observate este mică în comparație cu încălzirea în curs de desfășurare datorată schimbărilor climatice provocate de om.”

Profesorul Tim Osborn, de la Unitatea de Cercetare Climatică a Universității East Anglia, a declarat: Datele noastre privind temperatura globală arată că anul 2022 a fost în concordanță cu încălzirea pe termen lung de 0,2C pe deceniu pe care am observat-o în ultimii 50 de ani. Dacă nu putem lua măsuri care să încetinească acest ritm de încălzire, clima lumii va ajunge la 1,5C peste nivelurile preindustriale în următorii 15 ani”.

Dungile climatice, create de profesorul Hawkins, profesor de știința climei la Universitatea din Reading, reprezintă fiecare an începând cu 1850 cu o dungă verticală consecutivă a cărei culoare variază de la albastru închis pentru cei mai reci ani la roșu închis pentru cei mai calzi ani. Dungile sunt o reprezentare vizuală a încălzirii mondiale, anii mai vechi din stânga graficului fiind dominați de dungi albastre, care se schimbă în anii mai recenți cu nuanțe mai întunecate de roșu.

El a spus: Datele din 2022 sunt clare, indiferent cum le privim. Fie că priviți cifrele în forma lor brută, fie că le priviți ca pe o altă linie roșie adăugată la dungile climatice, mesajul este clar. Excesul de căldură se acumulează pe întreaga planetă într-un ritm fără precedent în istoria omenirii. Dunga din 2022 a fost a doua cea mai întunecată dungă roșie din cauza La Nina și, pe măsură ce acest model climatic se va schimba, dungile roșii cele mai întunecate vor reveni.”

El a adăugat: Dacă vă gândiți cât de cald a fost anul 2022 și apoi realizați că acele 12 luni vor fi probabil unul dintre cei mai reci ani din restul vieții noastre, cred că vom regreta că nu am acționat mai devreme în urma acestor avertismente.”