• Un comitet înființat anul trecut în cadrul NASA pentru a studia ceea ce guvernul american numește OZN-uri va avea miercuri prima sa întâlnire publică.
  • Comitetul format din 16 membri a fost creat pentru a cataloga incidentele OZN neclasificate și alte date colectate de la agențiile guvernamentale civile și din sectoarele comerciale.
  • Termenul de ,,OZN”, mult timp asociat cu noţiunile de ,,farfurii zburătoare” şi ,,extratereştri”, a fost înlocuit în discursul guvernamental de ,,UAP”.

Un comitet înfiinţat anul trecut în cadrul NASA pentru a studia ceea ce guvernul american numeşte ,,fenomene aeriene neidentificate” , denumite în mod obişnuit OZN-uri, va organiza prima sa întrunire publică miercuri, înainte de publicarea unui raport în săptămânile viitoare, scrie The National.

Acel comitet alcătuit din 16 membri, reunind experţi din domenii ce variază de la fizică la astrobiologie, a fost format anul trecut pentru a cataloga incidentele neclasificate de tip OZN şi alte date colectate de la organisme guvernamentale civile şi sectoare comerciale.

Obiectivul şedinţei publice de miercuri, care va dura patru ore, ,,este acela de a ţine deliberările finale înainte ca echipa independentă a agenţiei să publice un raport în această vară”, a precizat NASA într-un comunicat prin care a anunţat această întrunire.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Activitatea comitetului reprezintă prima anchetă coordonată vreodată sub auspiciile agenţiei spaţiale americane în legătură cu un subiect despre care guvernul considera în trecut că ţine exclusiv de competenţa militarilor şi a oficialilor din sectorul siguranţei naţionale.

Studiul NASA este separat de ancheta recent oficializată de Pentagon care priveşte fenomenele aeriene neidentificate (UAP), documentate în ultimii ani de aviatori militari şi analizate de serviciile de informaţii şi de apărare din Statele Unite.

Eforturile paralele întreprinse de NASA şi Pentagon – ambele desfăşurate sub un aparent control public – subliniază un moment de cotitură pentru guvernul american, după decenii în care acesta a deviat atenţia societăţii, a dezminţit şi a discreditat relatările despre observarea unor obiecte zburătoare neidentificate (OZN), ce datează încă din anii 1940.

Termenul de ,,OZN”, mult timp asociat cu noţiunile de ,,farfurii zburătoare” şi ,,extratereştri”, a fost înlocuit în discursul guvernamental de ,,UAP”.

În timp ce misiunea ştiinţifică a NASA este considerată de anumite voci drept o promisiune pentru o abordare mai deschisă faţă de un subiect îndelung tratat ca un tabu de sectorul apărării, agenţia spaţială a Statelor Unite a făcut cunoscut încă de la început că nu a ajuns deocamdată la nicio concluzie.

,,Nu există nicio dovadă că UAP-urile sunt de origine extraterestră” , a precizat NASA atunci când a anunţat înfiinţarea acestui comitet în iunie 2022.

În anunţurile sale mai recente, agenţia americană a prezentat o nouă interpretare potenţială a acronimului ,,UAP”, referindu-se la acesta ca la o abreviere ce desemnează „fenomene anormale neidentificate”. Noua denumire sugerează că observaţiile ce vizează alte apariţii decât cele aeriene ar putea fi la rândul lor incluse în această sintagmă.

Totuşi, anunţând întrunirea de miercuri, NASA a spus că agenţia spaţială americană defineşte ,,UAP”-urile drept ,,observaţii ale unor evenimente de pe cer care nu pot fi identificate ca aparate de zbor cunoscute sau ca fenomene naturale cunoscute dintr-o perspectivă ştiinţifică”.

Oficiali din domeniul apărării din Statele Unite au spus că recenta iniţiativă a Pentagonului de a investiga astfel de observaţii a condus la sute de rapoarte noi care sunt în prezent examinate, iar majoritatea lor rămân clasificate ca fiind neexplicate.

Directorul noului departament All-domain Anomaly Resolution Office (AARO) din cadrul Pentagonului a spus că existenţa unor forme de viaţă inteligente extraterestre nu a fost exclusă, dar că nicio observaţie nu a furnizat până acum dovezi ale unor origini extraterestre.

Citește și

Premierul care a ținut un discurs conceput de ChatGPT: „Ceea ce tocmai am citit nu am scris eu”

Adidas revine pe piață cu adidașii Yeezy. Compania încearcă să treacă dincolo de controversa cu Kanye West

Suedia este aproape de a deveni prima țară „smoke-free” din Europa